Vuoden sana on itsuli, koska internet*

27.11.2013

Juho Toivonen

Arvostettu Oxford Dictionaries valitsee vuosittain Vuoden Sanan. Tällä kertaa tittelin voitti selfie, jonka määritelmä on “a photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website.” Suomeksi sana tarkoittaa omakuvaa. Viime vuonna voiton vei GIF, joka on kuvaformaatti. Selfie-sanan käyttö yleistyi tänä vuonna verkossa.

Nyt-liite mietti kesällä, mikä olisi selfielle hyvä suomenkielinen versio. Henkilökohtainen suosikkini vaihtoehdoista on itsuli. Silloin kaverista otettu kuva voisi olla toisuli, eli englanniksi anothie. Ryhmäkuvan nimeksi sopisi ryhmyli (englanniksi groupie). Enää ei tarvitsisi kutsua bändäreitä bändäreiksi, vaan tuttavallisemmin ryhmyleiksi. Olisi turha rajoittaa loogista kuvan nimeämistä näihin kategorioihin. Uutta nimeä odottavat myös luontokuva, mustavalkokuva, lähikuva, ja niin edelleen.

Itsuli soveltuu hyvin itsetarkkailuun ja viestin välittämiseen kuvan katsojalle. Jo Isaac Newton otti camera obscuralla itsuleita tarkkaillessaan itseään. Isaacille saattaisi tulla kuitenkin 2010-luvun itsuleista erilaisia mielikuvia kuin meille. 

Itsulin tutkimista voi lähestyä semiotiikan avulla: mitä itsulissa on nähtävissä ja mitä mielikuvia se herättää katsojassaan? Englannin kielessä kuvan denotaatio ja konnotaatio oli otettu nimeämisessä huomioon. Tämä on mahtava uutinen kuvan tutkimisen kannalta. Jo kuvatyyppiä nimettäessä voidaan kertoa katsojalle, mitä mielikuvia kuva herättää tai mitä kuvassa näkyy. Drelfie on drunken selfie. Welfie on workout selfie ja bookselfie on kirjahyllyn edessä napsaistu itsuli. Suomeksi nämä ovat kännuli, treenuli ja kirjuli.

*Englannin kieli on rikastunut ”because”-prepositiolla. Odotamme innolla käytön yleistymistä suomen kielessä.
 


Kuva Flickr-käyttäjältä Dan (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje