Video = viesti

05.09.2014

Ismo Savolainen

video ≠ video

Ehdotin pari vuotta sitten erään ohjelmistoyrityksen viestintäpäällikölle videon käyttöä viestinnässä. ”Ei. Se on työlästä ja kallista.” Näinhän se oli vielä 1990-luvulla.

some ≠ kiusaamisväline

Kolmasluokkalaisen tyttäreni vanhempainillassa vanhemmat vastustivat yhdessä rintamassa lasten some-käyttöä. Heidän mielestään some = kiusaamisväline. Itselleni ei ole tullut mieleen käyttää somea kiusaamiseen ja tyttäreni (jolla on paheksuttava Instagram-tili) käyttää sitä kahden koiramme kuvien esittelyyn. Hän yrittää joka päivä saada parempia kuvia, jotta saisi enemmän seuraajia. Koirat eivät vastanneet, kun kysyin kokevatko ne itsensä kiusatuiksi. Tytär myös videoi koiria.

video = tarina

Olin aikoinaan osakkaana Viestintätoimisto PressVisiossa. Yhtiön palkituin video oli Nokialle tuotettu Nokia Newsroom, jossa oli tavoitettu arvioiden mukaan modernin maailman hektisyys. 1990-luvun alussa tällainen tarkoitti muhkeaa budjettia, isoa tuotantoa ja yli 20 minuutin lopputuotetta. Videon master-nauha on edelleen kellarissani. Veikkaan, että se ei tunnu enää yhtä hektiseltä kuin aikoinaan, mutten voi tarkistaa, koska minulla ei ole U-matic -nauhuria.

tarina ≠ romaani

Dostojevskin Kirjoituksia kellarista on erinomaista kirjallisuutta, mutta kuten hänen klassikoistaan tehdyt elokuvat ja näytelmät osoittavat, Dostojevskin tarinat on tarkoitettu kirjoiksi. Elokuvat toimivat omilla lainalaisuuksillaan ja videot omillaan.

some = jakelukanava

Vinessä videot ovat noin kuuden sekunnin mittaisia. Instagramiin saa muutamaa sekuntia pidemmän videon. Muutama vuosi sitten kuudessa sekunnissa ei ehtinyt sanoa mitään. Nykyisin ehtii ja tarvittaessa tavoittaa koko maailman. Eikä tarvitse miettiä millaisen nauhurin tarvitsee esittämiseen.

video = idea

Hyvä video syntyy hyvästä ideasta. Se tavoittaa oikean kohderyhmän, jää heidän mieleensä ja vaikuttaa. Videon pituus ja tekemisen monimutkaisuus (= budjetti) riippuu ideasta.

Hyvä video on vähän sama asia kuin hyvä puhe. Oikealla pituudella voi tehostaa viestin läpimenoa, kuten Max Jakobson aikoinaan todisti YK:n historian lyhimmässä puheessaan. Yhdysvallat ehdotti aikoinaan, että YK:n jäsenyyden saisivat vain valtiot, joissa on yli miljoona asukasta. Jakobsonin puheenvuoro oli: “Goodbye Iceland!”. Tämän jälkeen asian käsittely lopetettiin.

 


Kuva: Pete (Creative Commons) 

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje