Verot valtion maksettaviksi

12.05.2014

Pete Saarnivaara

Luulin pitkään, että yritysten tehtävä on tuottaa verotuloja.

Yläasteiässä olisin ehkä saattanut yksinkertaistaa yhteiskunnan ja yritysten suhteen jotenkin näin: Yhteiskunnan pitäisi taata yrityksille järkevät ja kohtuulliset toimintaedellytykset. Tämä pitää sisällään myös joitakin rajoituksia esimerkiksi työntekijän tai ympäristön hyvinvoinnin takaamiseksi. Vastineeksi yritysten pitää käyttäytyä siivosti, luoda uutta pääomaa ja työpaikkoja sekä tuottaa verotuloja, joilla julkiset menot maksetaan.

Myöhemmin huomasin, että Suomessa jaetaan ainakin investointitukia, PK-yritysten kehittämistukia, pienyritystukia, kansainvälistymistukia, energiatukia, kuljetustukia, toimintaympäristötukia, työllistämistukia ja EU:n rahoitusta sekä erilaisia toimialakohtaisesti räätälöityjä tukia.

Suorien tukien lisäksi julkinen sektori omistaa yhtiöitä, jotka käyttävät julkisia resursseja kilpaillakseen yksityisten yritysten kanssa. Ne yritykset, jotka yrittävät kerryttää verovaroja niiden käyttämisen sijaan, kärsivät tappion hintakilpailussa. Erilaiset verovähennykset ja alennetut verokannat ovat nekin tulonsiirtoa täyttä veroa maksavilta toimialoilta vähennyksiin tai alennuksiin oikeutetuille toimialoille.

Yritysten tehtävä onkin käyttää verorahoja

Huomasin, että kovin yleinen on näkemys, jonka mukaan yritysten tehtävä onkin käyttää verovaroja. Tuleva valtiovarainministerikin on uhonnut reivaavansa politiikkaa pari piirua telakkateollisuuden suuntaan.

Elinkeinoelämän järjestöt ja puhemiehet periaatteessa vastustavat kilpailua vääristäviä tukia. Kun on kyse oman jäsenkunnan nauttimista etuuksista, poliittinen realismi nostaa kovin usein rumaa päätään. Markkinaliberalismin markkinointimies Matti Apunenkin älähtää, kun oman toimialan verovapaus vaihtuu alennettuun verokantaan.

Nyt tarvittaisiin toimialajärjestöjä ja poliitikkoja, jotka olisivat valmiita sanomaan, ettei meidän toimialallemme (tai minua tukeneiden yritysten toimialoille) mitään tukia tarvita. Ei ainakaan sellaisia, joiden tavoitteena on säilyttää kilpailukykynsä menettänyttä toimintaa. Jos jotain tukia nyt kumminkin tuputetaan, mieluiten sitten sellaisia, joiden avulla saadaan aikaiseksi uusia innovaatioita ja uutta bisnestä, joita ei ilman tukea syntyisi.

Muuten yläkouluikäinen kloppi voi muutaman vuosikymmenen päästä tiivistää yhteiskunnan ja yritysten suhteen jokseenkin näin: Yhteiskunta käyttää verovarat maksaakseen yrityksille siitä, että ne palkkaavat työntekijöitä. Varat tulevat työntekijöiden maksamista veroista. Koska tuloveroprosenttia ei voi hilata ihan sataan asti, loppuosa rahoitetaan lainalla.

 


Pysy ketterästi kärryillä viestintämaailman menossa – tilaa Kaiun uutiskirje tästä:

 

 

 


Kuva: Images Money (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje