NIINISTÖ 2.0: Valtakunnassa kaikki ennallaan?

Jukka Koivisto

01.02.2018

(Teksti on kirjoittajan henkilökohtainen mielipide. Kaiku Helsinki ei yrityksenä ole poliittisesti sitoutunut, eikä se ole osallistunut yhdenkään ehdokkaan vaalikampanjointiin.)

Hohhoijaa, monet politiikan tutkijat ja toimittajat totesivat presidentinvaalikampanjasta. Aina kun ei löydy vauhtia ja vaarallisia tilanteita, tietty ammattikunta pitkästyy.

Suuri merkitys on kuitenkin sillä, että suuri enemmistö äänestäjistä oli jo pitkään varma siitä, että he halusivat presidentiksi juuri Sauli Niinistön. Tämä varmuus ja tahto oli uutta suoran presidentinvaalin historiassa. Miksi muut ehdokkaat eivät kyenneet horjuttamaan Niinistön asemaa, on varmasti politiikan tutkijoita kiinnostava asia ja vielä syvemmän analyysin paikka kuin vielä nyt on nähty.

Vaaleilla on aina heijastusvaikutuksia, tulkitaan ne alkuun kuinka yllätyksettömiksi tahansa. Runsaan vuoden kuluttua pidettävien eduskuntavaalien edellä pääministeripuolue keskustan asemaa ei uhkaa niinkään ainakin toistaiseksi alentuneet kannatusluvut, vaan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen. Kun hän vie kansalaispuolueensa eduskuntavaaleihin, sillä on mahdollisuus napsia muutamia kannatusprosentteja juuri keskustan tärkeimmiltä kannatusalueilta. Sillä viedään niitä tärkeitä vaalipiirien viimeisiä paikkoja, joilla sinetöidään mahdollisuus hallituspuolueeksi. ”Omat koirat purevat”, on kylmää todellisuutta ja asetelmaan sisältyy todellista ironiaa, koska Suomen talous on kääntynyt kasvuun monien hallituksen toimien ansiosta.

Kokoomus johtaa mielipidetutkimuksissa mutta presidentinvaalienkin tulos osoittaa vihreiden vahvistunutta asemaa kaupunkikeskuksissa kuten Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Kokoomus joutuu nyt todella haastetuksi ja se joutuu pohtimaan mitä ”sinivihreys” tai ”järkivihreys” käytännön politiikassa merkitsevät. Puolueen perinteeseen kun ei istu kilpalaulanta Vihreän liiton tavoitteiden kanssa. Vihreillä on vielä matkaa kärkipaikoille mutta kokoomuksen kannalta pulma on se, että vihreiden kannatus keskittyy samoille ydinkannatusalueille.

Perussuomalaisista irronneen Sinisten tulevaisuus ei näytä hyvältä. He ovat johdonmukaisesti ja vailla populismia puolustaneet hallituksen esityksiä, mikä on herättänyt arvostusta ja kunnioitusta. Kun ei ole rahaa eikä organisaatiota, menestystä on vaikea rakentaa. Jos kannatus lähtisi selvään nousuun 2-3 prosentista, niin se olisi jo tapahtunut. Todennäköisin vaihtoehto onkin, että mikäli sinisten kansanedustajat haluavat jatkaa politiikassa, uutta kotia on etsittävä muista puolueista. Useimmille vaihtoehdot ovat Keskusta ja Kokoomus tai paluu Perussuomalaisiin. Perussuomalaisille jäi rahat ja puoluekone sekä vielä tiukentunut linja. On vaikea nähdä, että hallituspaikka aukeaisi sen paremmin kannatuksen kuin yhteystyönkään puolesta.

Sosiaalidemokraatit ovat poliittisen asetelman villi kortti. Yhä enemmän tukea saa arvio, jonka mukaan Sdp:ssä vahvistuu edelleen kaksi fraktiota, eläkeläiset ja ay – liike. Viimeinen voitollinen vaali oli 2006 kun Tarja Halonen valittiin puolueen ehdokkaana presidentiksi. Eduskunta- ja kuntavaalien voitollista tulosta saa hakea vielä kauempaa. Oppositioasema luo nyt jotain pohjaa mutta varmuutta sen takaamasta menestyksestä ei ole, koska lähtötilanne ei ole kehuttava. Kaupungit ja nuoret kaupunkilaiset ovat Sdp:lle suuri dilemma ja sitä yhtälöä se ei ole onnistunut ratkaisemaan.

Puolueiden kannatuslukujen takana on aina suuremmat valtavirrat. Mittelöä käydään avoimesti suuntautuvan ja kansainvälisesti orientoituneen sekä toisaalta yhteiskunnalliseen eliittiin kriittisesti suhtautuvien kansalaisten välillä. Jälkimmäiseen kuuluu tiukka maahanmuutto- ja EU-kriittisyys, joka on pysyvä osa yhteiskuntakeskustelua. Muutosvoimia on nyt niin paljon ilmassa, että tulevaa poliittista karttaa on poikkeuksellisen vaikea ennustaa.

Yhteiskunnallisten viestijöiden on syytä virittää kompassinsa: navat eivät ole paikallaan, eikä valtakunta ennallaan, vaikka seuraavat kuusi vuotta Suomea johtaa tuttu mies.

Tilaa Kaiku Helsingin uutiskirje:

TILAA