Uskalla irrottaa otteesi

17.09.2013

Petteri Puustinen

Mehevimmät tulokset ja luovimmat ratkaisut syntyvät poikkeuksetta yhteistyöllä. Yksin yrittäminen houkuttaa silti: välillä tuntuu vaikealta irrottaa oma ote ja luottaa siihen, että joku toinen voisi tehdä lempiprojektistasi paremman kuin itse osaisit. 

Kuvittaja Mica Angela Hendricks oppi yhteistyön voiman ja kontrollin luovuttamisen taidon yllättävältä taholta: 4-vuotiaalta tyttäreltään. Hendricks oli hankkinut upouuden muistivihkon ja luonnostellut siihen taidokkaita ja yksityiskohtaisia kasvokuvia, kun tytär tuli vaatimaan, että hänenkin tulisi saada piirtää samaan vihkoon. Hendricks yritti aluksi ehdottaa tyttärelleen, että tämä suttaisi tusseillaan omiin piirustuspapereihinsa, eikä tulisi häiritsemään äitinsä työtä. Pikkuneiti kuitenkin ilmoitti topakasti: “Jos et halua jakaa, meidän täytyy viedä vihko pois!”

Kun äidin omat aseet oli näin kätevästi käännetty häntä itseään vastaan, Hendricks suostui vastahakoisesti ja antoi luonnosvihkonsa tytön käsittelyyn. Pieni taitelija kävi toimeen ja viimeisteli äitinsä kasvokuva-aihiot lisäämällä hahmoille vartalot:

Mica Angela Hendricks – The Busy Mockingbird

Mica Angela Hendricks – The Busy Mockingbird

Mica Angela Hendricks – The Busy Mockingbird

Hendricks oli tuskin itse ajatellut taiteilevansa hirmuliskonaisia tai majavamiehiä, mutta tytär löysi keskeneräisistä kasvoluonnoksista avoimen väylän mielikuvituksellisille hybridihahmoille. Nähdessään lapsensa upeat tuotokset Hendricks ihastui niihin ikihyviksi ja viimeisteli ne vielä huolellisesti värittämällä. Hendricksin blogikirjoitus äidin ja tyttären luovasta yhteistyöstä levisi sosiaalisessa mediassa metsäpalon vauhdilla: piirrokset nousivat kulttisuosioon ja niistä tehdyt vedokset myyntimenestyksiksi Hendricksin verkkokaupassa.

Hendricksin omin sanoin tarinan opetus on, että koskaan ei kannata olla liian jäykkä ja joustamaton. Yhteistyöhön ryhtyminen voi tuntua vaikealta ja turhalta, jos erehtyy luulemaan, että itse tietää kaikesta kaiken. Suurimmat oivallukset ja yllättävimmät ratkaisut löytyvät kuitenkin, jos uskaltaa lakata pätemästä, irrottaa otteensa ja antaa toisten näyttää taitonsa – vaikka toinen sattuisi olemaan nelivuotias tussilla huitova pikkulapsi.

Olen itsekin huomannut, että vaikka omat ideat tuntuvat toisinaan paljon muiden ideoita nerokkaammilta, parhaan onnistumisen tunteen saavuttaa, kun tajuaa joustaa ja päästää toiset valokeilaan. Valmiin onnistuneen tuloksen äärellä ei muistella sitä, kuka minkäkin idean on keksinyt, vaan iloitaan siitä, että ollaan yhdessä saatu aikaan jotain, johon ei yksin olisi pystytty.

Uskallatko sinä päästää irti ja antaa muiden töhertää papereihisi?

Kaikki kuvat ©2013 Mica Angela Hendricks

The Busy Mockingbird -blogi löytyy täältä ja Hendricksin kuvituksia voi ihailla ja ostaa täältä.

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje