Työpaikka on terve, kun se leikkii ja tekee töitä

26.06.2014

Juho Toivonen

Kaiku Helsinki täytti vastikään vuoden, joten päätimme ottaa selkoa hänen terveydentilastaan. Kaiun tutti tippui vessanpönttöön jo ajat sitten ja hän on oppinut kommunikoimaan mainiosti ikäisekseen. Taaperon terveys on osa kokonaisuutta, johon vaikuttavat monet muutkin yksilölliset asiat.

Kaiun kiireinen arki on täynnä ylläreitä sekä suunniteltuja jänniä tilanteita, joissa hän kasvaa tiedostamattaan ja tiedostetusti. Ikivanha kaikulainen sanonta kuuluukin, että ”Työpaikka on terve kun se leikkii ja tekee töitä”. Alla olevassa kaaviossa sanonta on kuvattuna aikuisten ihmisten sanoilla pyramidissa. Pyramidi on peräisin hyvinvointi-seminaarista, jonka Terveystalo järjesti viime syksynä. Selvitimme tuota ympyröityä terveys-kohtaa Diacorin kyselyllä ja terveystarkastuksilla:

Kaiku Helsinki: Terveyden suhde työhön

Käväisimme terkkarilla tarkastamassa terveyttä ja lisäksi selvitimme kyselyllä, millainen iPadia käyttävä yksivuotias pallerosta on kasvanut.

Tulokset olivat odotetusti erittäin hyvät. Kaiku kokee voivansa saada apua, tukea ja neuvoa tarvittaessa. Johtaminen oli oikeudenmukaista ja hän koki saavansa tarpeeksi palautetta ja pystyvänsä vaikuttamaan riittävästi omaan työhönsä.

Kyselystä selvisi myös, että pikkuisen ergonomiaan, henkiseen kuormitukseen tulisi kiinnittää huomiota ja katsoa, että ilmastointi on säädetty sopivalle flunssan välttämiseksi. Taapero voi onneksemme keskimäärin tosi hyvin, on terve, eikä altistu esimerkiksi päivittäin radioaktiiviselle säteilylle, bakteereille, viruksille tai väkivallan uhalle.

Itse meidän on vaikea havaita muutosta, koska näemme Kaiun päivittäin. Seuraaville vuosille olisi todella mielenkiintoista kasvua luvassa. Pienokainen oppii uusia taitoja, tutustuu uusiin ihmisiin ja paikkoihin, vatsa pömpöttää, oppii ehkä kuivaksi, nauttii leikkimisestä ja – mikä jännittävintä –  häntä alkavat roolileikit kiinnostamaan.


Kuva: Herval (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje