Tommonen pitäis lailla kieltää

21.08.2013

Pete Saarnivaara

Arvaatko, mikä on ainoa EU-maa, josta suomalainen yksityishenkilö ei voi tilata tilaviiniä omaan käyttöönsä netin kautta?

Uusia kielto- ja sääntelyaloitteita syntyy Suomessa enemmän kuin kukaan ehtii selvittää. Kartoitimme keväällä Suomessa voimassa ja vireillä olevia sekä ehdotettuja kieltoja ja sääntelyä. Kävimme läpi puolueiden, ministeriöiden ja hallituksen aloitteet sekä paljon huomiota saaneet kansalaisaloitteet. Kun sääntelyaloitteita oli listattu pitkälti toista sataa, kävi selväksi, että sääntelyä on niin valtavasti, ettei siitä saa täsmällistä kuvaa.

Sääntelyaloitteissa korostuvat esimerkiksi mainonta ja markkinointi, alkoholin myynti ja käyttö, tupakka, sokerivero, moottoriajoneuvot ja -urheilu, lainat, matkapuhelimet, pelaaminen, energiajuomat, aukioloajat, sananvapaus ja tekijänoikeudet sekä kaivos- ja energiateollisuus.

Suomalaista poliittista keskusteluakin – tai ainakin journalismia – leimaa kieltämisen kulttuuri. Jos poliitikko esittää poliittisen mielipiteen, ensimmäinen reaktio on usein tyyppiä ”sitä on kiellettävä sanomasta noin tai ainakin se pitää erottaa”. Sen sijaan, että esitettäisiin perusteltu vastakkainen mielipide.

Äkkiseltään vaikuttaisi siltä, että suomalaiset ovat innokkaita kieltämään kaiken, mitä naapuri harrastaa. Ensivaikutelma on kuitenkin pettävä. Todellisuudessa mm. Evan selvitykset ovat osoittaneet, että suomalaiset eivät itsestään selvästi halua lisää kieltoja ja rajoituksia. Enemmistö todennäköisesti toivoisi, että päätökset perustuisivat tutkittuun tietoon, niiden haittavaikutukset otettaisiin huomioon, päätösten kohteita kuultaisiin valmistelussa ja päätöksillä ei kohtuuttomasti rajoitettaisi kansalaisvapauksia.

Yllättävän moni toivoo sitäkin, että sääntelyn kokonaismäärään kiinnitettäisiin huomiota. Varmaankin on niin, että mitä kehittyneempi ja monimutkaisempi yhteiskunta, sitä enemmän sääntelyä tarvitaan. Tuleeko jossain kohtaa eteen kuitenkin raja, jossa uusien säännösten marginaalihyöty alkaa olla negatiivinen?

Niin ja vastaus ingressin kysymykseen lienee itsestään selvä. Tilaviinin tilaaminen suomalaiselle yksityishenkilölle onnistuu muista maista, ainoastaan kotimaisen tuottajan viinien tilaaminen on yksiselitteisesti kiellettyä.

Kaiku Helsingin Kielletty maailma -näyttely havainnollistaa, miltä Suomi näyttäisi, jos kaikki vireillä olevat kiellot toteutuisivat. Kielletty maailma kiertää Suomea 22.8.–5.9. Näyttely haastaa päättäjät ja suomalaiset keskustelemaan järkevän päätöksenteon periaatteista.

Kielletty maailma avataan Mikkelissä 22.–23. elokuuta Kauppakeskus Stellassa, os. Maaherrankatu 13. Torstaina 22.8. klo 13.00–14.00 sääntelyn ja ylisääntelyn rajanvedosta keskustelemassa mm. kansanedustajat Paula Lehtomäki (KESK), Outi Mäkelä (KOK), Pauliina Viitamies (SDP) sekä europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (EPP).

Kampanjan ohjelma ja tarkemmat tiedot julkaistaan kokonaisuudessaan 22.8. osoitteessa www.kiellettymaailma.fi.

Kuva: Salla Syrman

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje