Toivon, että palkat nousevat. Terveisin yrittäjä.

21.03.2017

Pete Saarnivaara

EK:n uudelle puheenjohtajalle sattui työtapaturma, kun hänen tulkittiin vaatineen palkanalennuksia. Todettakoon nyt mahdollisimman selvästi: palkanalennuksia ei tarvita.

EK:n puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan tulkittiin vaatineen palkanalennuksia Helsingin Sanomien haastattelussa.

Vaikka uskon puheenjohtajan tarkoittaneen, että suomalaisten yritysten hintakilpailukykyä pitää parantaa (missä hän on aivan oikeassa), on silti varmuuden vuoksi todettava mahdollisimman selvästi: minä en ainakaan kaipaa palkanalennuksia. Päinvastoin.

Toivon, että työntekijöiden palkat nousevat roimasti. Toivon, että ne nousevat roimasti sen takia, että teemme asioita joka vuosi paremmin, tehokkaammin ja luovemmin kuin edellisenä vuonna, jolloin viivan alle jää entistä enemmän euroja, joista jaetaan työntekijöille tuntuvia bonuksia.

Ammattiyhdistystä ei tarvitse pelotella vaatimuksilla palkanalennuksista. Sen sijaan tarvitaan luottamusta herättäviä toimia. Luottamusta taas tarvitaan siihen, että saadaan tehtyä sellaisia uudistuksia, joilla todella on merkitystä.

Merkittävä uudistus olisi esimerkiksi työlainsäädännön uudistaminen niin, että töitä voidaan myös tessien ulkopuolella tehdä entistä joustavammin. Enemmän töitä silloin kun on kiire ja vähemmän silloin kun on vähemmän kiire. Tätä ovat minulle muutamat työntekijätkin silloin tällöin ehdotelleet, mutta olen joutunut vastaamaan, ettei laki salli aivan sellaista joustoa, mitä he olisivat toivoneet.

Sekin olisi olennaista, että tessien ulkopuolella olevissa yrityksissäkin voitaisiin sopia entistä useammasta asiasta paikallisesti – kuitenkin niin, että työntekijän turva on varmistettu.

Tällaisiin uudistuksiin tarvitaan ammattiyhdistyksen tukea ja osaamista. Niitä taas on vaikea saada, jos ay-liike epäilee, että työnantajalla on palkanalennusten muotoinen ketunhäntä kainalossa.

Todettakoon siis vielä kerran: minä en ainakaan halua palkanalennuksia, enkä usko, että kovin moni muukaan yrittäjä haluaa. Monikin sen sijaan haluaisi, että hommia voitaisiin tehdä joustavammin ja palkankorotukset seuraisivat entistä paremmin henkilökohtaisen ja yhteisen tuottavuuden ja tuloksen kehitystä.


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

Parannamme kustannuskilpailukykyämme –  “Kaiku Helsingin hallitus pätti käynnistää paikallisen sopimisen henkeä noudattavan kustannuskilpailukyvyn parantamisohjelman.”

Tehdään töitä, ei etätöitä – “Jos pomot ja lainlaatijat pystyisivät vapauttamaan mielensä, maanantainakin voisi olla etätyöpäivä. Niille, joille se sopii.”

Delfiinien siirron ajankohta ei kuulu sinulle –  “Somenärkästyjien ei tarvitse närkästymistään selitellä. He eivät joudu perustelemaan, miksi heidän olisi pitänyt tietää ajankohta, jolloin Särkänniemestä siirretään delfiinejä. Vakavasti otettava media sen sijaan joutuu jälkikäteen keksimään perusteluja sille, miksi siirron ajankohta on yhteiskunnallisesti merkittävä kysymys, josta pitää repiä otsikoita.”

Kuva: iStock Photo

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje