Televisioteknologia tänään ja huomenna

04.10.2016

Kimmo Kuokka

Tv-lähetysten ja painetun median räpiköidessä tuoreempien jakelukanavien ristiaallokossa ovat elokuvat ja laadukkaat tv-sarjat pitäneet pintansa murroksesta huolimatta. Ne ovat saaneet jopa lisää katsojia, kun vuosikymmeniä muuttumattomana pysynyt sohvaperunaperinne on yhtäkkisesti muuttunut suoratoistopalvelujen ja laitteiden kehityksen ansiosta ajasta ja paikasta riippumattomaksi. Erityisesti nuoremmat katsojat katsovat suosikkiohjelmansa ja elokuvansa muualla kuin tv-vastaanottimen ääressä.

Laitevalmistajat haluavat säilyttää suurikokoisen tv:n osana länsimaista kulttuurihapatustamme. Jotta mobiilikatselu ei ajaisi tv:n ohi, on sen asemaa pyritty vahvistamaan teknologisilla muutoksilla. 3D-teknologian uudelleenlämmittelyn konttaaminen muutamia vuosia sitten ei yllättänyt ketään. Tällä hetkellä kotikatsojia kutitellaan 4K-teknologialla, joka todennäköisesti tulee jäädäkseen, vaikka toistaiseksi 4K-sisältöä ei juuri ole saatavilla.

Kodinkonekaupan kautta

Yksinkertaisesti ilmaistuna 4K tarkoittaa kuvasisältöä, jonka resoluutio eli tarkkuus on nelinkertainen Full HD -tarkkuuteen verrattuna. Käytännössä tämä tarkoittaa parempaa kuvanlaatua, mikäli katsojalla on 4K-tarkkuuteen yltävä kuvalähde ja katselulaite. Tämä ehto toteutuu raottamalla lompakkoa kodinkonekaupassa.

Toistaiseksi 4K-sisältöä on saatavilla sekä Ultra HD Blu-ray -levyillä että suoratoistopalveluista, jotka ehtivät aloittaa 4K-sisällön jakelun jo ennen kuin 4K-yhteensopivia Blu-ray-soittimia ja levyjä oli saatavilla. Internet-kaistan ahtaudesta johtuen suoratoistopalvelujen sisältömateriaalit ovat joutuneet ankaran pakkauksen kohteeksi. Niinpä suoratoistopalvelujen 4K-kuvanlaatu on samasta pikselilukumäärästä huolimatta huonompi kuin Ultra HD Blu-ray-levyllä.

Hifi- ja elokuvaharrastajien suosima Ultra HD Blu-ray on normikuluttajalle haastava formaatti: 4K-levy ei kelpaa perinteiselle Blu-ray-soittimelle, vaan tilalle pitää hankkia uusi 4K Blu-ray-soitin, joka luonnollisesti on perussoitinta kalliimpi. Vaikka tv:n hankinnan voisikin perustella itselleen ja perheelleen, voi tässä kohtaa iskeä tenkkapoo.

Sisältöä, vaan onko sitä?

Laitteistopäivityksen jälkeen on viimeistään ajankohtaista tutustua saatavilla olevaan 4K-materiaaliin. Määrä ei toistaiseksi ole järisyttävän suuri: suoratoistona on hieman palvelusta riippuen saatavilla vain joitakin satoja tunteja 4K-materiaalia. Ultra HD Blu-ray-levyjä on markkinoilla stetson-arviolta noin 150 kappaletta. Määrät luonnollisesti kasvavat koko ajan.

4K-leimalla myydään runsaasti elokuvia ja tv-sarjoja, jotka käytännössä ovat Full HD -materiaalia, joiden 2K-masteri on ns. ylösskaalattu, eli toisin sanoen pikselimäärää on lisätty. Toki näinkin saavutettu 4K-tarkkuus näyttää paremmalta kuin Full HD, mutta se ei silti ole aitoa 4K-sisältöä.

Aito 4K-sisältö tarkoittaa elokuvaa, joka on ollut alusta loppuun asti 4K-tarkkuudella tuotettua. Alusta loppuun tarkoittaa 4K-kameralla kuvaamisen lisäksi myös kaikkia jälkituotantovaiheita, kuten efektien työstäminen, editointi ja masterointi. Tällä hetkellä tyrkyllä olevasta 4K-leimalla markkinoiduista Blue-ray-elokuvista noin puolet on aitoja ja puolet ei.

Kuvaamisen sijaan aidon 4K-laadun voi saavuttaa myös skannaamalla vanhoja 35/70 mm filmille kuvattuja klassikoita 4K-tarkkuudella, sillä vanhalta laatufilmiltä pääsee skannaustekniikalla jopa 6K-tarkkuuteen.

Entä seuraavaksi?

4K-televisiolähetysten aloittamisessa (Suomessa) voi mennä pitkään. Suomessahan vasta hipsutellaan kohti Full HD -aikakautta, sillä läheskään kaikista ilmais- tai maksukanavista ei tälläkään hetkellä pääse nauttimaan Full HD -tarkkuudella.

Tämä ei kuitenkaan jää tähän. Hienoimmat videokamerat ovat jo tovin kyenneet tallentamaan videokuvaa 8K-tarkkuudella. Japanissa on tehty myös koelähetyksiä 8K-tarkkuudella.

Pikselimäärän lisääminen ei ole ainoa horisontissa siintävä muutos, sillä laitetekninen kehitys on luonut muitakin mielenkiintoisia tulevaisuudennäkymiä: esimerkiksi VR-lasit ja niiden ehdoilla tuotettu sisältö kiinnostavat tulevaisuudessa varmasti muitakin kuin pelialaa. Siinä vaiheessa tv joutunee uusiutumaan muutenkin kuin pikselimäärää nostamalla.

Kirjoittaja on Kaiku Helsingin nörtti, joka työkseen säheltää mm. 4K-laitteiden parissa. Hänen mielestään teknologian vaihto uuteen kannattaa aina.


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös seuraavasta:

Panaman yhtyneet paperitehtaat“Uutisointi Mossack Fonsecan tietovuodosta keskittyi listalta löytyneisiin nimiin. Itse tietomurto jäi kohun taustalle.”

 

Kuva: Panasonic

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje