Tehdään töitä, ei etätöitä

20.09.2013

Pete Saarnivaara

Apua, en pysty valvomaan työntekijöitäni!

Kansallisena etätyöpäivänä firmoilla on tapana perustella sitä, miksi he osallistuvat etätyöpäivään ja mitä hyötyjä etätyö tuo. Monelle it-alan toimijalle etätyö on bisnesmahdollisuuskin.

Ehdottomasti liian vähälle huomiolle jäävät etätyön huonot puolet. Liki tyhjällä toimistolla tulee pomolle olo, ettei homma nyt oikein rullaa. En näe ihmisiä puhumassa puhelimeen, istumassa palaverissa tai naputtelemassa koneitaan. Minähän en voi millään tietää, mitä ne siellä kotonaan puuhaavat. Kukaan ei ole yli tuntiin kysynyt mielipidettäni, päätöstäni tai neuvoa. Ihan tuntuu kuin olisin tarpeeton.

Etätyö ei edes sovi kaikille. Jotkut ahdistuvat siitä, että kodista tulee myös työpaikka. Toiset eivät saa kotona mitään aikaiseksi, kun silmäkulmassa häiritsevät tiskaamattomat tiskit.

Etätyö on juridisestikin ongelmallista. Firmahan on vastuussa myös etätyöpisteen turvallisuudesta. Pitääkö nyt lähteä kiertämään kahviloissa tai ihmisten kodeissa tarkastamassa, ovatko työpisteet turvallisia ja ergonomisia?

Jotta etätyöhön voisi kannustaa, ensin pitäisi luottaa. Seurata tuloksia eikä läsnäoloa. Hyväksyä se, ettei työsuoritusta pysty joka hetki valvomaan silloinkaan, kun ihmiset ovat toimistolla. Ja ehkä ottaa pientä kohtuullista riskiäkin.

Jos pomot ja lainlaatijat pystyisivät vapauttamaan mielensä, maanantainakin voisi olla etätyöpäivä. Niille, joille se sopii.
 

Kuva: Roger Gregory / Flickr  (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje