Teetkö työtäsi tänään fiksummin kuin vuosi sitten?

03.09.2014

Jukka Koivisto

Olen monessa mielessä teknologiauskovainen. Teknologinen kehitys on vastaus moniin ihmiskunnan ongelmiin kuten parempaan ympäristöön ja ilmastonmuutokseen –puhumattakaan siitä, että nykyaikaista teknologiaa hyödyntämällä on mahdollisuus kohentaa elämän laatua (tätäkin kirjoitan Kuloveden rannalla kun laineet liplattavat).

Yhteiskunnan palvelujen digitalisaatiota pitää potkia jatkuvasti parempaan vauhtiin. Se on julkisen sektorin tuottavuuden kasvun avaintekijä ja siten yksi kansantalouden kilpailukyvyn menestyspilareista. Parjaamisen sijaan on hyvä muistaa, että Suomessa on paljon myös hyvin toimivia digitaalisia palveluja, joista verohallinon Vero.fi on hieno esimerkki.

Yrityksille digitaalisen tiedon tehokas ja analyyttinen käsittely tarjoaa paljon mahdollisuuksia tehostaa omaa tuottavuuttaan ja kilpailukykyään. Nykyisin on käytettävissä erinomaiset välineet arvioida kuluttajien käyttäytymistä, asiakaskokemuksia sekä vaikkapa asiakkaiden lojaalisuutta – ja mikä parasta aiempaa alhaisemmin kustannuksin.

Pwc on arvioinut, että businessanalytiikka on juuri nyt teknologiatrendi numero 1. Kysymys on siitä, että yrityksillä on aiempaa paremmat mahdollisuudet hankkia liiketoimintaa edistävää tietoa hyödyntämällä dataa, nykyaikaista analytiikkaa sekä tietokonemallinnusta. Kilpailijoita tehokkaampi tiedon yliote johtaa yritysjohdon parempiin päätöksiin – tie menestykseen on avoin.

Entä sitten hopeasija? Sille kurkottavat sellaiset teknologiset työkalut ja välineet, jotka lisäävät sosiaalista vuorovaikutusta yli perinteisten organisaatiorajojen, eli: sosiaalista kanssakäymistä lisäävät liiketoimintaprosessit.  Monet yritykset jo nyt hyödyntävät pelitekniikoita, ryhmäkeskusteluja, erilaisia ideointityökaluja ja sosiaalista analytiikkaa oman liiketoimintansa kehittämiseen. Tavoite on, että organisaatiossa oleva henkinen kapasiteetti ja osaaminen saadaan nykyaikaista teknologiaa hyödyntämällä täysimittaisesti yrityksen käyttöön. Liiketoiminnan kehittämisestä tehdään siis entistä avoimempi alusta, johon yhä useampaa rohkaistaan kantamaan kortensa yhteiseen kekoon. Yhä harvempi haluaa tehdä työtä omassa pikku siilossaan viikosta viikkoon ja kuukaudesta toiseen. Mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa lisää motivaatiota ja sitoutumista.

Mitä molemmille teknologiatrendeille on yhteistä? Se, että kummassakaan tapauksessa kysymyksessä ei ole yksittäinen, edellistä sukupolvea kehittyneempi yksittäinen laite tai joku muu härpätin. Ainakin tässä arviossa kärkeen pääsee kyky hyödyntää ja soveltaa montaa eri teknologiaa – ja ottaa siitä tehoja irti. Silloin juuri sosiaalinen vuorovaikutus on avainasemassa.

Nyt ollaan myös tuottavuuden lisäämisen ytimessä. Mitä se tuottavuus on? Siteeraan vuorineuvos Tauno Matomäkeä: ”Tuottavuus on sitä, että tehdään joka vuosi asiat vähän fiksummin kuin edellisenä vuonna”. Ei sen kummempaa.

 


Kuva: Filippo Diotalevi (Creative Commons) 

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje