Täydellisen tiedotteen jäljillä, osa 3: Kaksi silmää ei riitä

10.12.2014

Anni Pakonen

OSA 1: “KESKINÄISEN KEHUMISEN KERHO EI KIINNOSTA”
OSA 2: “OTSIKOINNIN NYRKKISÄÄNNÖT JA MITEN RIKKOA NIITÄ”

Salla haastoi syksyllä Ismon ja minut kertomaan täydellisen tiedotteen saloista. Tarkoituksenani oli päättää trilogia kirjoittamalla verbien käytöstä, ja ajattelin vähän varoitella substantiivitaudista, mutta sitten tajusin kertoa jostain paljon oleellisemmasta.

Erinomaisen tiedotteen salaisuus on useat silmät – osaavat sellaiset. Usein kaksi silmäparia riittää. Olen vakaasti sitä mieltä, että jokainen laadukas teksti vaatii useamman ihmisen seulan. Itse en suostu julkaisemaan mitään ilman hyvää oikolukua, eivätkä taida suostua kollegatkaan.

Enkä nyt puhu pelkästä teknisestä oikoluvusta. Viime viikolla pyysin kollegalta oikoluvun lisäksi otsikkoehdotusta, kun itseltä ei enää irronnut, ja sain ihan killeriotsikon. Ei pidä olla liian ylpeä omasta tekstistään, vaan iloita toisten kontribuutiosta ja antaa kiitosta.

Oikoluku on parhaillaan todella valaisevaa puuhaa, kun samalla pääsee kurkistamaan kollegan hommiin. Kannattaa suostua, kun joku pyytää vilkaisemaan omaa tekstiään, sillä se tarjoaa mukavan hengähdystauon omaan tuttuun puurtamiseen, ja samalla voi oppia jotain uutta täysin vieraasta aihepiiristä.

Vuoroin vieraissa

Vaikka kuinka hioisi ja viilaisi, omalle tekstilleen vain valitettavasti sokeutuu. Pian ei enää näe oikeita pilkun paikkoja eikä saa monimutkaisia lauserakenteita simppelimmiksi. Tai sitten käsittelemästään asiasta tietää niin paljon, että unohtaa kertoa jotain oleellista perustason tietoa.

Vastaavasti toisen tekstistä löytää lähes poikkeuksetta jotain viilattavaa, enemmän tai vähemmän oleellista.

Omasta vahvasta näkemyksestä ei kuitenkaan pidä automaattisesti luopua, vaikka kollega sen lyttäisikin. En itsekään aina hyväksy kaikkia ehdotettuja korjauksia, jos tuntuu, että teksti menettää teränsä. On hyvä luottaa omaan osaamiseen ja näkemykseen, ja pyytää vaikka vielä kolmas mielipide.

Onnea on taitavat kollegat, jotka auttavat – tositarkoituksella.

Täydellisen tiedotteen jäljillä, Osa 1:  Keskinäisen kehumisen kerho ei kiinnosta

Täydellisen tiedotteen jäljillä, Osa 2:  Otsikoinnin nyrkkisäännöt – ja miten rikkoa niitä


Kuva: Pablo Passero (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje