Suvivirren jälkeen alkaa kesätyöt – muista viestiä kesäduunarille oikein

02.06.2014

Markku Vänskä

Viime viikonloppuna suvivirren myötä vaimeni koulujen arkinen aherrus. Kaiku onnittelee kaikkia valmistuneita! Tällä viikolla alkaa monella työpaikalla toisenlainen kuhina, kun ensimmäiset kesätyöntekijät saapuvat. Monelle perusinsinöörien kansoittamalle työpaikalle kesäduunarit tuovat virkistäviä ja tuoreita ajatuksia talvehtimisen jälkeen.

Teinien ja hieman vanhempienkin kesätyöntekijöiden kanssa pärjää, kun muistaa muutaman viestinnällisen perussäännön. Sain itse testata näitä 15-kesäisten jalkapalloilijoiden kanssa alkuvuodesta Prahan keväässä. Työtovereilta tuli ennen matkaa lähinnä säälinsekaisia katseita ja kommentteja; eihän jo nostoluokkaan siirtynyt väsynyt vänrikki pärjää nykynuorison metkuille.

Minusta teinien johtaminen sujui jopa huomattavan paljon paremmin kuin työskentely kokeneiden asiantuntijoiden kanssa. Nuoret kun tuntuvat ymmärtävän selkeitä ohjeita vähemmillä toistoilla, toki joukkoon mahtuu aina joku taivaanrannan maalari…

Kaksi maailmaa kohtaa

Kesäduunari antaa mahdollisuuden kurkistaa tulevaisuuteen. Erityisesti uusien viestintävälineiden ja -kanavien hyödyntämisessä heiltä on paljon opittavaa. Perehdytysvaiheessa ei välttämättä vielä osata kaikkia käytäntöjä ottaa huomioon. Yhteisen sävelen löytämisessä auttaa kun muistaa seuraavat ohjeet:

1. ”Ymmärrä ensin”; jos roikkuminen Facebookissa tai Instragramissa työaikana ei sovi työyhteisön sääntöihin, on parempi koettaa asettua toisen asemaan ennen kuin kertoo, miten meillä on asioista sovittu. Kesäduunaria ei kannata ajaa heti puolustuskannalle.

2. ”Tunteet kuriin”; työyhteisön kirjoittamattomia sääntöjä on ulkopuolisen vaikea tunnistaa, varsinkin nuorella tämä voi ottaa aikaa. Vaikka joku ärsyttäisikin, kannattaa pitää tunteet kurissa – älä missään nimessä ota näitä henkilökohtaisina loukkauksina.

3. ”Ole utelias”; kesäduunarilta kannattaa pyytää ideoita ja ottaa mukaan erilaisiin projekteihin. Työyhteisön pitää valaa uskoa ensimmäisiä askeleitaan ottavaan vasta-alkajaan. Mutta samalla pitää tehdä myös selväksi, että hän vastaa omista haasteistaan ja etsii niihin ratkaisut.

4. ”Käyttäydy asiallisesti, älä kontrolloi”; jatkuva säännöistä muistuttaminen kääntyy lopulta itseään vastaan, kesäduunari on oppimassa ja haluaa varmasti ottaa vastuuta. 

5. ”Ottakaa molemmat rauhallisesti”; ja jos jossain vaiheessa kiehuu yli, pidä huolta että asioista keskustellaan kunnolla vasta, kun molemmat osapuolet ovat rauhoittuneet. Kiihtyneessä mielentilassa tehdään harvoin hyviä päätöksiä.

Näillä ohjeilla kesä sujuu toivottavasti kevyemmin. Muista myös pitää mahdolliset perehdytysohjeet selkeinä ja yksinkertaisena. Aina löytyy tietysti (kesäduunarien tai asiantuntijoidenkin) joukosta joku, joka joko A. ei ole koskaan kuullutkaan ohjetta tai B. jonka mielestä kyseiset ohjeet eivät häntä koske. Silloin voi olla vaikea noudattaa mitään edellä mainituista ohjeista. Aina kannattaa kuitenkin yrittää.

Mukavaa kesää!

Lisää viestinnästä nuorison kanssa voi lukea vaikka täältä.


Kuva Flickr-käyttäjältä daveynin (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje