Saa jakaa

04.10.2013

Salla Syrman

Tuttava on jakanut Facebookissa linkin, toinen kompannut tykkäämällä. Se on tuntemattoman naisen statuspäivitys, joka kertoo raivostuttavan tarinan liikenteen vaarantamisesta. Juttu on vakuuttava ja herättää myötätuntoni. Lopussa paljastetaan törppöilleen kuskin rekisterinumero ja sanotaan, että viestiä saa jakaa eteenpäin. Ja nettikansahan jakaa. Melkein minäkin.
 
Pysäytetään tilanne.
Mitä jutun kertoja tavoittelee pyynnöllään? Oikeutta itselleen, negatiivista nettijulkisuutta huonosti käyttäytyneelle? Miksei hän selvitä tekstarilla auton omistajaa ja ota  suoraan yhteyttä?  Niin ennen someaikaa tehtiin (tai ne tekivät, jotka uskalsivat). Silloin selviäisi samalla, oliko auton kuljettaja myös auton omistaja, johon syyttävät virtuaalisormet nyt kohdistuvat. 
 
Mistä tiedän, että tarina on totta? Siitäkö, että myös tuttuni on jakanut tarinan ja  näyttää kuin koko juttu olisi tapahtunut tutuntutulle? Mitä saan aikaan, kun jaan tarinan eteenpäin? Voiko syyllinen tai syytön henkilö saada vihat päälleen? Jos tyyppi on syyllinen, onko yksityistietojen jakaminen netissä oikean mittakaavan rangaistus teosta? 
 
Kuvan postaus ei liity tapaukseen
 
Päivityksen jakamiseen menee sekunti. Se on äärimmäisen helppoa. Pelottavan helppoa. Huomattavasti helpompaa kuin FB-kirpparisodankäynti tai vihan lietsominen foorumeilla ja kaikki muut pois-ne-minusta-esimerkit, joista viime aikoina on syystäkin ollut puhetta. 
 
Pieni klikkaus voi olla suuri viestintäteko, johon myös ns. hyväntahtoinen ihminen lankeaa helposti. Tarkoitus saattaa olla jalokin: kadonneen lapsen löytäminen, tärkeän varoituksen jakaminen, Poliisin avustaminen rikollisen etsinnöissä. Mistä tietää, milloin on hyvällä asialla?
 
Me viestintäihmiset rakastamme kolmen kohdan muistilistoja. 
Tehdään tästäkin nyt sellainen. Ennen kuin jaan tapahtui tosielämässä -tarinan, käyn tästä lähtien päänsisäisen juryni kanssa läpi ainakin nämä asiat:
 
  • Jutun todenperäisyys?
  • Kirjoittajan motiivi? 
  • Jakamisen seuraus?
 
Se ja KVG on hyvä alku.
 
Artikkelin kuva Flickr-käyttäjältä Ian Carrol, Creative Commons

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje