“RE: Etänä – viestimet tavoittavat”

20.05.2014

Anni Pakonen

Tein työkavereilleni kyselyn etätöistä, sillä halusin tietää missä kollegat näpyttelevät kun eivät ole toimistolla. Eksoottisimpiin etäilypaikkoihin kuuluivat muun muassa kannonnokka Nuuksiossa, yleiseksi käymäläksi osoittautunut nurkkaus palermolaisen kirkon takana ja Battambangin miinakenttä Kambodzassa, huh. Olipa joku tehnyt töitä vessastakin käsin.

Kaikki kaikulaiset etäilevät välillä, ja suurin osa vastaajista arvioi etätyön kattavan 5–20 % kaikista hommista. Ylivoimaisesti suosituin etätyöskentelypaikka oli oma koti. Mieluisimpiin paikkoihin listattiin myös kahvilat, junat ja kesäresidenssit. Muutama meistä käyttää hyödyksi myös julkisissa kulkuneuvoissa viettämänsä ajan. Lomallakin etäillään tarvittaessa, ja kaikulaisten käsissä näppäimistöt ovat saaneet kyytiä ainakin Curaçaossa, Kööpenhaminassa, Senegalissa, Etelä-Afrikassa ja Koh Phanganilla Thaimaassa.

Uhrautuvaisia etäilijöitä

Aina etätöiden tekeminen ei ole helppoa, ja kaikulaisille etätyönteko on osoittautunut hankalaksi ainakin täpötäydessä lentokenttäbussissa, huojuvilla rakennustelineillä ja Halti-tunturin huipulla. Onpa joku raukka istunut sateessa mökin pihalle parkkeeratussa autossakin, kun mobiiliyhteys ei ole kantanut mökin sisään peltikaton läpi.

Vaikka juna oli suosituimpien työskentelypaikkojen joukossa, muuttuvat olosuhteet haastaviksi kun samaan vaunuun nousee 30 virrenveisaajan joukko. Hankalin junaetäilykokemus on kuitenkin ollut sillä kaikulaisella, joka kertoi tehneensä töitä vanhanmallisessa junavaunussa kun akku uhkasi tyhjentyä, ja ainoa virtapistoke oli ulko-oven vieressä. Ulko-ovi oli sen verran rikki, että sisään pääsi pyryttämään lunta, ja etäilijä paleli 10 pakkasasteessa osittain lumen peitossa.

Kyselyssä tiedusteltiin myös kokeeko vastaaja olevansa tehokkaampi toimistolla vai etätöissä, ja enemmistö (8) vastasi tehokkuuden riippuvan työtehtävien luonteesta. Kaksi vastaajaa oli mielestään tehokkaimmillaan toimistolla, ja viisi kotona. Pari vastaajaa oli vastannut täysin ohi kysymyksen.

Etätyön suurimmaksi eduksi osoittautui oma rauha. Kotiolosuhteissa muiksi eduiksi listattiin ajan säästyminen, asentojen vaihtelut ja kotitöiden hoituminen samalla. Monia vastaajista miellytti erityisesti työntehon ohella huriseva pyykkikone, ja ripustelun tuoma taukojumppa. Joku mainitsi uudenlaisen ympäristön tuovan uusia ideoita työhön. Vastaaja todennäköisesti viittasi aiemmin mainitsemaansa barcelonalaiseen kattoterassiin ennemmin kuin pyykkipuuhiin kotona.

Tyypit tärkeitä

Etätyön isoimmaksi haitaksi koettiin työkavereiden sparrauksen puute. Joku kaipasi ihan kunnon komenteluakin, sillä koki etätyön vaativan kovaa johtamista ja organisointia. Suurinta kollegojen kaipuuta aiheuttivat ideointia vaativat tehtävät. ”Luovalla alalla oivalluksiin tarvitaan melkein aina toista ihmistä”, kuuluu vastauksista poimittu liikuttava lainaus. Sama kaunis ajatus simppelimmin: ”Tyypit eivät ole huutoetäisyydellä.”

Muina haittoina mainittiin työn ja vapaa-ajan sekoittuminen, printterin ja kahvin puuttuminen ja huonot työasennot sohvan pohjalla.

Lopuksi vastaajat pääsivät fiilistelemään, kun heiltä kysyttiin unelmien etätyöpaikkaa. Monen mielestä koti vastasi kaikkiin tarpeisiin, kunhan joku muu siivoaisi. Kaksi vastaajaa kaipasi New Yorkiin, yksi ulos merituuleen aurinkovarjon alle, toinen mökille merenrannalle ja kolmas Air Force Oneen. Kaipasipa joku Narniaankin, mukamas. Tärkeitä edellytyksiä olivat toimivat yhteydet ja inspiroiva ympäristö. Moni pelkäsi unelmiensa etätyöpaikan olevan liian nautinnollinen, jolloin työt jäisivät tekemättä, joten haaveilu jäi sikseen.

 


Kuva: Blake Patterson (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje