Rakastamme Kevätpörriäistä

25.04.2014

Petteri Puustinen

Toissapäivänä olin tähänastisen mediaurani ehdottomalla huipulla, kun sain tavata Kevätpörriäisen päätoimittajan. Olen aivan vakavasti sitä mieltä, että Kevätpörriäinen on maamme hienoin mediajulkaisu ja sen ilmestyminen on jokaisen kevään kohokohta.

Kevätpörriäinen on aisteja ja mieltä kiihdyttävä kokemus jo ennen lehden lukemista. Aivan alkuun pitää ensiksi jännittää sitä, mistä Kevätpörriäisen ylipäätään saa käsiinsä. Nuoret ja reippaat lehdenmyyjät ovat yleensä liikkeellä koulun jälkeen iltapäivisin, kun itse homehdun toimistolla konseptoimassa progressiivisen sidosryhmäviestinnän monikanavalähestymistä. Tänä vuonna päätin minimoida riskit tilaamalla Kaiulle satsin Pörriäisiä suoraan päätoimittajalta ja säästin itseltäni samalla muutaman unettoman yön.

Toisin kuin useimmat maallikot luulevat, Kevätpörriäisen paras osuus ei missään nimessä ole vitsipalsta. Koululaislapset ovat huumorin suhteen sen verran konservatiivisia, ettei heiltä pursua kovin omaperäisiä kaskuja, vaan he lähinnä toistavat vuosikausia alakoulujen kirjahyllyissä pölyyntyneiden vitsikirjojen “Mikä on vihreä ja kyykkii puussa? – Merisairas Tarzan!” -tyyppisiä kankeuksia. (Lähihistorian harvoja poikkeuksia ja vitsipalstan valopilkkuja on ollut 4A-luokkalaisen Ismael Hilowien goottilais-absurdistinen ajatelma keväältä 2008: “Mitä dracula-auto sanoi, kun näki paljon autoja? – Bensaa bensaa!”. Lähetin tästä hyvästä Ismaelille kiitospostikortin. Toivottavasti se löysi perille!)

Ei, vitsien sijaan Kevätpörriäisessä parasta ovat annetuista otsikoista kirjoitetut tarinat. Juuri niissä lasten radikaali ajattelutapa ja rajaton mielikuvitus pääsevät kauneimmin esille. Nuorten kirjoittajien käyttämät narratiiviset keinot ovat välillä suorastaan nerokkaita. Ihailen etenkin sitä, miten he osaavat mennä nopeasti suoraan asian ytimeen – tai halutessaan jättää ytimen kokonaan huomiotta ja vääntää otsikon antaman suuntaviivan täysin kiemuralle.

Menkäämme mekin siis ytimeen. Tässä muutamia parhaita paloja Kevätpörriäisen 65-vuotisjuhlanumerosta, joka ilmestyi tällä viikolla. Muistakaa, että lehti pursuaa näiden lisäksi roppakaupalla muitakin herkkupaloja, joten tukekaa koululaisten hyvinvointia ja vaihtakaa 5 euroa omaan Pörriäiseenne kaupustelijan kohdatessanne!

Minun opettajani

Minun opettajani on maailman paras. Hän osaa opettaa opettaa paremmin kuin kukaan muu. Hän kyllä välillä huutaa meille ja puhaltaa ärsyttävästi pilliin. 
– Aimo 2 A

Opettajani on kuin ampiainen, ensin pörrää ympärilläni ja vaikka juoksen karkuun läksyjä, hän saa minut aina kiinni ja pistää pistareilla.
– Aune Hyvönen 5 D

Minun opettajani on hyvä tai ainakin äidin mielestä.
– Eemil Mäki 1 B

Luokan kanssa retkellä

Me olimme metsäretkellä. Me etsimme sieniä eikä löytynyt yhtään. Siellä oli kivaa.
– Emma Jääskeläinen 1 C

Isäni / äitini ohjeet minulle

Opiskele ala-aste, hae ylä-asteelle, käy lukio, opiskele läketieteen alalle, mene naimisiin, muuta rivitaloon, mene töihin sairaalaan tai apteekkiin, maksa asuntolaina pois, ja nauti elämästä.
– Joel

Äitini ohjeet minulle
Sääntö numero Yksi. En saa käydä tyttöjen vessassa kotona, vaikka käyn. Sääntö numero Kaksi. En saa pitää ovea auki, kun menen nukkumaan, vaikka pidän sitä salaa auki, hysh. Sääntö numero Kolme. Saan pelata JEE!, joskus.
– Joona Hurskainen 3 C

Toiveammattini

Toiveammatitni on pelitestaaja koska siinä ammatissa saa koko ajan pelata. Mutta pitää myös arvioida pelejä, Esim. lautapelejä, play Station pelejä, XBOX360 pelejä ja korttipelejä. Arvio on 1–5 tähteä. Pelitestaajaksi pääsee käymällä ammattikorkea koulun.
– Kristin Lipponen 2 D

Minusta tulee joulupukki.
– Noel Escartin 1 B

Näin tienaan viikko- / kuukausirahani

Tälleen kerään viikko- ja kuukausi rahat: etsin maasta rahat.
Ville Jansson 1 B

Miten tienaat viikko-/kuukausirahani? No tässä tulee. Jos vanhempasi ovat sinulle antelijaita, voit ansaita viikko tai kuukausirahasi: tyhjentämällä tiskikoneen, tai täyttämällä sen, viemällä roskat, imuroimalla talon (oman huoneesi), olemalla hyvä koulussa. No jos käyttäydyt hyvin, niin ehkä et saa siitä mitään, mutta vanhempasi ovat iloisia siitä. Palataan aiheeseen. Autat vanhempia pihatöissä. JA EHDOTTOMASTI TÄRKEIN: anna vapaaikaa vanhemmillesi!
– Lukas Ollinkari 3 C

Kotiaresti

Taas tuli pelattua liikaa ps4:ta. Sain sen juuri. Siitä seurasi kotiarestia. Sitten otin valeasun ja menin ulos ja soitin ovikelloa. Äiti tuli avaamaan. Esittäydyin pelin testaajana ja se toimi.
Tuukka Seppälä ja Roope Huuskonen 3 A

Sain kotiarestia kun tein väärin. Niin sain pelikiellon. Kun en totellu.
– Valtteri Lipponen 3 B

Oli synkkä ja myrskyinen yö

Oli synkkä ja pimeä yö ja vene oli aalloissa ja salama iski. Vene upposi pohjaan ja pohjassa oli kuollut kala. Kala oli vain nukkumassa ja sitten kala auttoi ne ylös.
– Evert Lahtinen 1. lk

Oli synkkä ja myrskyinen yö.
Ja merkillinen työ.
Jaffan juonti pakko
oli kuin syövyttävä happo.
– Vilho Ruokolainen 4 D

Karkasin sirkukseen

Olipa kerran poika jonka nimi oli Pete. Pete karkasi kotoa. Hän aikoi mennä sirkukseen. Eräänä päivänä leijona söi Peten. Sirkuksen johtaja oli niin vihainen, että pakotti leijona sylkäisemään Peten ulos. Ensi-illan näytös oli menestys.
– Nico Uotila 2 C


Pörrää itsesi Kaiun uutiskirjeen tilaajaksi:

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje