Politiikasta puuttuu johtajuus

14.04.2015

Jouko Marttila

Pääministeriltä vaaditaan yritysjohtajan ominaisuuksia, vaikka puoluetta tai valtiota ei voi johtaa kuin bisnestä.

Suomen politiikasta on pidemmän aikaa puuttunut johtajuus. Ja tulee puuttumaan, kun kuuntelee puoluejohtajien haastatteluja. Keskustan Juha Sipilä väistää vastuuta ja lupaa auliisti, että kaikesta voidaan keskustella. SDP:n Antti Rinne on tunnettu porukallapäättäjä. Persujen Timo Soini lupaa mitä tahansa, paitsi johtajuutta, kunhan pääse hallitukseen. Kokoomuksen Alexander Stubbin johtamiskyvyt näkyvät väistyvän hallituksen päätöksissä.

Mitä on hyvä johtaminen? Lyhyesti se tarkoittaa uskottavan vision luomista paremmasta tulevaisuudesta, jonka ryhmä, yritys tai kansa voi omalla toiminnallaan saavuttaa. Hyvä johtaja osaa sitouttaa porukkansa, saa sen ymmärtämään ja hyväksymään toiminnan suunnan. Lisäksi hyvä johtaja varmistaa toiminnan vahvan toteutuksen siten, että tavoitteet on vallitsevissa olosuhteissa mahdollista saavuttaa.

Mikä on se visio, jota Suomen poliittinen johto tarjoaa ja saa kansan sitoutumaan ja toimimaan paremman tulevaisuuden puolesta? Kuinka hyvin poliittinen johto on tähän asti onnistunut omalla toiminnallaan varmistamaan tavoitteiden saavuttamisen? Suomen hallitukselta on puuttunut niin visio, sitoutuminen kuin toteutuksen varmistaminen, eikä vaalikeskustelujen perusteella ole syytä odottaa suurta muutosta. Politiikasta on puuttunut johtajuus kokonaan.

Hyvän johtamisen parhaat käytännöt on koottu maailman suurimman tietokirjakustantajan Wileyn julkaisemaan Work of Leaders -teokseen. Taustatyönä kirjaa varten on kahlattu läpi 55 johtamista käsittelevää kirjaa, tehty 19 erillistä tutkimusta, analysoitu 24 000 johtamisprofiilia sekä haastateltu lukematon määrä yritysjohtajia, kouluttajia ja johtamisen konsultteja. Kaikella tällä haettiin ymmärrys ja tutkimustieto persoonallisuuden vaikutuksesta johtamisen.

Samalla löydettiin vision luomisen tärkeät osa-alueet: avoimuus, rohkeus ja harkinta. Vastaavalla tavalla löytyi kolme sitouttamisen aluetta: selkeys, vuoropuhelu ja innostaminen. Toteutuksen varmistamisessa tärkeintä on muistaa tahdin määrääminen, suunnitelma ja palautteen huomioiminen.

Voin suositella kirjan lukemista kaikille hallitukseen pyrkiville ja osallistumaan Kaiun johtamisvalmennuksiin.


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

Karismalle on nyt kysyntää – “Karismaattinen johtaja toimii esikuvana, johon organisaation jäsen voi samaistua. Sitoutuminen ja luottamus syntyvät tunnepohjalta.”

Kriisi mittaa johtajan kyvyt – “Johtajuutta on myös kriisin jälkihoito.”

Linda Liukkaan 3 vinkkiä matkalle mestariesiintyjäksi – “Todistin takarivistä, kun esiintyjän tunnetila tarttui ja levisi ja tempaisi yleisön mukaansa.”Osoita todellista johtajuutta – tilaa Kaiun uutiskirje tästä:

>

Kuva: David Blackwell (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje