Pikavalmennus äitiyslomaan: 7+1 vinkkiä odottajalle

26.05.2014

Katariina Ahonen

Äitiysaiheinen valmennus on vielä puuttunut Kaiun valikoimista, mutta ei enää! Tänään alkavan äitiyslomani kunniaksi olen koonnut 7 päivän pikakurssin äitiyslomalaisen viestintään. Koska netti on ihmeellinen, kurssin voi suorittaa kotoa käsin.

Päivä 1: Googlaa ainakin nämä termit selviksi

Äityli, plussaaminen, tarrasukat (ei laiteta jalkaan), masukki, esikko, pikkukakkonen (ei se tv-ohjelma), np-ultra, supparit, synnäri, tissittely, tassuttelu, kärryttely, pottailu… lopeta ennen kuin alat kakomaan.

Päivä 2: Heitä lokaa keskustelupalstoilla

Aloita päivä vauva.fi-keskustelupalstalta ja osallistu keskusteluihin vähintään pari tuntia teemalla provompi on parempi. Sovella oppimiasi termejä. Keskiviikkona 21.5. klo 12.40 Vauvan luetuimmat aiheet koskivat mm. lapsiperheiden röyhkeyttä (pitääkö joka paikkaan päästä lasten kanssa), miesystävän lapselle antamaa lahjaa (hiiren kallosta tehty kaulakoru) sekä miesystävän pimeää salaisuutta (mies on harrastanut lapsena seksiä siskonsa kanssa). Mitä väliä, vaikka osa jutuista on keksittyjä, aina voi ihailla kumppanipalstailijoiden mielikuvitusta.

Päivä 3: Siirry suljettuihin ryhmiin purkamaan tuntoja

Ilmoittaudu peitetehtäviin ”tammi-mammoihin”, ”heinäheppuleihin” tai vastaaviin suljettuihin lasketun ajan mukaan järjestäytyneisiin ryhmiin, joissa voit purkaa odotukseen liittyviä tuntoja, seurata muiden np-ultrajännitystä tai keskustelua kivunlievityksestä synnytyksessä sekä tietysti sopia mammamiittejä. Symppaa ja komppaa sydämesi kyllyydestä raskausarpien kauheutta ja anna jaksuhalit, kun vauva valvottaa.

Päivä 4: Surffaile äitiysblogeissa

Cision listasi huhtikuussa jälleen Suomen suosituimmat äitiysblogit – lue jokaisesta uusimmat jutut. Kärjessä on Project Mama – se on ollut eetterissä jo vuodesta 2007 ja porskuttaa edelleen. Kakkossijalla Lähimutsi, jossa 30 000 kävijää/kk käy ihmettelemässä elämää ja äitiyttä. Kolmosena Salamatkustaja, joka kirjoittaa äitiydestä matkailuvinkkelistä. Äitiys vaikuttaa näiden blogien kautta turhan normaalilta – nuku nopeasti päivään 5.

Päivä 5: Tanssi pelkät alushousut jalassa äitiyshittien tahtiin

Kuuntele Spotifysta sopivia playlistejä kuten Ultimate Mother’s day playlist. Kotimaisista hiteistä kannattaa liikuttua esimerkiksi näiden äärellä: Johanna Kurkelan Ainutlaatuinen, Anna Puun Mestaripiirros, Yön Ihmisen poika. Itkeminen on ok, ironinen naureskelu ei.

Päivä 6: Pinnaa parhaat äitiyden mietelauseet

Pinterestistä löytyy motherhood-hakusanalla kivasti erilaisia viisauksia. Perusta näille oma board ja pinnaa kaikki. Tulosta lopuksi mietteistä sohvan väriin sopivia huoneentauluja, kehystä ja silmäile hyväksyvästi. There is no way to be a perfect mother… but a million ways to be a good one.

Päivä 7: Aika siirtyä tositoimiin!

Lataa puhelimesi täyteen äitiyteen valmentavia sovelluksia, esim. Baby Housessa voi treenata vauvanhoitoa pelaamalla ja The Gift of Motherhood perehdyttää raskauden vaiheisiin ja Safe Pregnancy and Birth on eräänlainen omalääkärikirja.

Kurssin päätösjuhla: Jalkautuminen äitien pariin

Onnea, olet nyt valmistunut! Nyt on aika tutustua ulkomaailmaan. Vietä parituntinen vauvakahvilassa, vinkkilistaa saat esimerkiksi Nytin tuoreesta listauksesta. Kannattaa rekrytoida mukaan joko aito äiti-vauva-yhdistelmä tai lähteä liikkeelle kantoliinaan piilotetun nuken kanssa. Voit vetää pisteitä kotiin vaikka näillä aloituksilla:

”Rakastan kyllä lastani, mutta…” tai

”Eilen, kun katselin nukkuvaa kuuttiani, niin tuli sellainen onnenpuuska, että…”  tai 

”En olisi ikinä uskonut, että alan itsekin kertomaan näitä kakkajuttuja, mutta…”

Näillä puheilla jään tänään elämäni toista kertaa äitiyslomalle!

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje