Parannamme kustannuskilpailukykyämme

09.09.2015

Pete Saarnivaara

Kaiku Helsingin hallitus päätti illalla sähköpostikokouksessaan käynnistää paikallisen sopimisen henkeä noudattavan kustannuskilpailukyvyn parantamisohjelman.

Kustannuskilpailukyvyn parantaminen

1. Loppiainen ja helatorstai pysyvät palkallisina vapaapäivinä.

Jos lainsäädännöstä tältä osin tulee pakottavaa, aina siihen joku keino keksitään. Tänä vuonna, kun kaikki ovat olleet erityisen ahkeria, lisätään kalenteriin ylimääräinen kaikupyhä, jouluaaton aatto. Joulustressin vähentämisellä pyrimme nostamaan työn iloa ja sitä kautta tehoa. Siten pystymme tuottamaan palvelumme entistä tehokkaammin laadun kärsimättä, mikä parantaa kustannuskilpailukykyämme.

2. Sairaana töihin tulemiseen puututaan entistä tiukemmin.

Silloin pitää sairastaa, kun on sairas. Normipalkalla. Muuten tartuttaa työkaverit ja omakin toipuminen hidastuu. Kun sairauspoissaolot tätä kautta vähenevät ja lyhenevät, yksikkötyökustannuksemme pienenevät.

3. Yli- ja sunnuntaitöitä pyritään pääsääntöisesti välttämään.

Tällä pyritään samaan kustannusvaikutukseen kuin ykköskohdalla.

4. Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksun alennuksesta (1,72 prosenttiyksikköä vuoden 2017 alusta) osa käytetään siihen, että hankitaan lisää kahvinappeja (mahdollisesti myös energiajuomaa).

Kohtuullinen määrä kofeiinia parantaa työtehoa (kustannusvaikutukset, ks. kohta 1). Koska ohjelmassamme puututaan työntekijöiden saavutettuihin etuihin, jotakin on annettava myös vastineeksi.

Työntekijöiden muutosturvan parantaminen

1. Jos joskus joudumme säästökuurille, pyrimme jatkossakin ensisijaisesti leikkaamaan omistajien palkkoja, palaveritarjoiluja, matkakustannuksia ja hankintoja ennen kuin lomautuksia tai irtisanomisia edes harkitaan.

2. Jos kuitenkin joutuisimme jonkun irtisanomaan, hallitus sitoutuu tekemään kaikkensa, että irtisanotulle löytyy uusi työpaikka.

3. Edellisiin kohtiin viitaten emme usko, että työterveyspalvelulle kuuden kuukauden ajan irtisanomisajan jälkeen tulee koskaan käyttöä.

Perhevapaakustannusten tasaaminen

1. Suhtaudumme edelleen suopeasti perhevapaiden pitämiseen. Jatkossa muistutamme entistäkin pontevammin etenkin nuorille isille, kuinka tärkeää on olla läsnä lapsen ensimmäisinä elinvuosina – ja kuinka palkitsevaa se voi isälle olla.

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje