Päivystysvuoroja ja piparihetkiä: jouluesimerkkejä työelämästä

19.12.2014

Kaiku Helsinki

Vaikka moni on autuaasti unohtanut takavuosien pikkujoulut ja jotkut meistä jopa eilisetkin, muistavat kaikki jonkun jouluperinteen eri työpaikoilta. Organisaation koko ja rakenne voivat tuoda vaikeusasteita yhteiselle joulunvietolle, mutta kekseliäs henkilöstö ja joskus tonttuhenkinen johto löytävät luovia ratkaisuja vuoden pimeimmän ajan piristykselle.

Konsulttiyritys Sofigatessa yhteiset tapahtumat ovat erityisen tärkeitä, sillä asiantuntijat työskentelevät tiiviisti asiakasyrityksissä. Sofigaten sisäiselle verkostoitumiselle halutaan tietoisesti antaa aikaa, kertoo operatiivisesta markkinoinnista vastaava Milla Kettunen.

”Sofigatella on sisäisiä osaamisverkostoja, ja junioreiden oma Sofigate Youngs on on saanut kunnian suunnitella yrityksen joulujuhlan ohjelmistoineen. Osallistujia on yli 120, joten ohjelmaan on korvamerkitty runsaasti tilaa vapaasti ohjautuvaan seurusteluun: illallinen on pitkä”, Kettunen kuvaa.

Kasvu ja kansainvälistyminen näkyvät myös joulujuhlassa, sillä ohjelmistoon kuuluu leikkimielinen ”world tour”, jonka rasteilla tutustutaan eri maihin. Nämä pikkujoulut ovat Kettuselle viidennet Sofigatella, mutta ensimmäiset, jotka järjestetään englanniksi: kansainvälistyminen näkyy konkreettisesti.

”Jokainen joulujuhla on ollut erilainen, koska yrityskin on ketterä, toimitatavat joustavia ja työ nopeatempoista. Yksi ainoa perinne pysyy, ja se on toimistomme aulaan pystytettävä joulukuusi”, Kettunen nauraa.

**

Sähkökytkentä- ja IT-laitekaappeja valmistava ja konesaleja rakentava Rittal kuuluu saksalaistaustaiseen Friedhelm Loh Groupiin. Saksalaiset jouluperinteet näkyivät aiemmin jokavuotisina marsipaanilahjoina, mutta viime aikoina Rittalin joulunvietto on liukunut entistä monipuolisempaan ja kansainvälisempään suuntaan:

”Tänä vuonna vietimme italialaishenkisiä pikkujouluja: maistelimme eri maakuntien viinejä, Giro d’Italian hengessä, pöydät notkuivat antipasteista, ja juhlaväki oli pukeutunut vähintään yhtä tyylikkäästi kuin Fellinin elokuvien tähdet”, fiilistelee Rittalin markkinointipäällikkö Anne Santanen. ”Aiempina vuosina joulujuhlien teemoja ovat olleet muiden muassa eksoottinen Karibia, vauhdikas James Bond ja glamouria tursuava Hollywood.”

Rittalin jouluperinteisiin kuuluu myös hyvänteko. Joka vuosi yritys tekee lahjoituksen jollekin järjestölle.

”Tänä vuonna päätimme tukea Pelastakaa Lapset ry:tä. He tekevät arvokasta työtä lasten oikeuksien eteen”, Santanen tietää.

**

Kiinteistöjen ylläpidossa palvelu pelaa myös joulunpyhinä, tietää kiinteistötekniikkayhtiö Caverion Suomen viestintäpäällikkö Kirsi Hemmilä. ”Asiakasyrityksissä kiinteistöjen ylläpito pyörii vuoden ympäri, ja siinä työssä joulu näkyy tietysti caverionlaisille myös asiakkaidemme kautta”.

Pikkujoulukäytännöissä vaikuttavat toimipaikkojen paikalliset tavat. Kaikkiaan Caverionilla on Suomessa lähes 5000 työntekijää, ja jouluajan tilaisuuksia järjestetään monin tavoin yksiköissä tai henkilöstöyhdistysten toimesta: on niin iltajuhlia kuin yhteisiä joulupuuro- tai glögihetkiä.

Caverion viettää nyt toista jouluaan uuden brändin alla.

”Vaikka olemmekin uusi yritys, jatkamme monia entisiä perinteitämme kuten joulumuistamisten keskittämistä hyväntekeväisyyshankkeisiin”, Hemmilä kertoo. Tänä vuonna jouluroposet kilahtivat vanhustyön hyväksi. Kohteesta kerrotaan Caverionin intranetissä sekä verkkosivujen joulutervehdyksessä. ”Paperiversioista on suurelta osin luovuttu. Joulutervehdys on sähköinen, ja ehdottomasti Caverion-tyyliin tehty. Sen sijaan joulukuusen koristelu on brändin kahleista vapaata”, vakuuttaa Hemmilä.

**

Ulkoasiainministeriö se vasta hajautunut organisaatio onkin. ”Joulunvietosta ei ole ohjesääntöä”, hörähtää viestintäjohtaja Jouni Mölsä. ”Lähetystöissä vietetään erilaisilla tyyleillä, sillä edustustot toimivat usean eri valtauskonnon alueilla. Usein toivotellaan vain juhlavia sesonkiaikoja.”

”Itsenäisyyspäivä taas on tärkeä juhla suomalaisyhteisöille, ja edustustot yhdistävätkin näppärästi joulujuhlan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin”, Mölsä selostaa. Hän palveli itse aikaisemmin Lontoossa lehdistöneuvoksena. ”Lontoossa joulujuhla järjestettiin yhteisvoimin: kauppakamari, Merimieskirkko ja lähetystö kokosivat suomalaiset yhteen.”

Henkilöstön omakustanteiset pikkujoulut kuitenkin järjestetään vuosittain Helsingissä. Itse sisällöntuotanto on in-house: ohjelmasta vastaa kansainvälisten asioiden valmennuskurssi KAVAKU. Joulutunnelmaa virkamieskunnalle virittää myös Cantores Minores -kuoron vierailu Katajanokalla.

Monelle ulkoministeriön virkamiehelle joulu tietää työvuoroa. ”Konsuli- ja viestintäpäivystys toimivat 24/7, ja jos suurlähettiläs lähtee palveluspaikastaan kotimaahan joulunviettoon, pitää isäntämaan viranomaisille ilmoittaa vastaava asianhoitaja. Lomatuurauksetkin ovat meillä virallisempia”, Mölsä hymyilee.

Toistaiseksi ei ole ollut vaikeaa haalia pyhille päivystäjiä vapaaehtoisjoukoista. ”Monelle työnteko jouluna sopii syystä tai toisesta oikein hyvin”.

**

Entä miten viettivät viestintäkonsultit Kaiku Helsingissä pikkujouluaan?

Poikkeuksellisesti: Harjutorin saunavuoro jäi tällä erää väliin, ja sen sijaan kaikulaiset kokoontuivat nauttimaan ruuasta ja improvisaatioteatterista.

”Pikkujoulu on omalle väelle tärkeä viesti: nyt on lupa hengähtää ja hassutella. Samalla rasvaamme kansantalouden rattaita ostamalla palveluita”, toimitusjohtaja Pete Saarnivaara sanoo.

”Kaiussa saa toki tonttuilla* muulloinkin kuin jouluna, kunhan asiakastyö pidetään ykkösenä!”


(*häveliäisyyssyistä ympärivuotisten tonttuilijoiden nimet ovat paitsi muutettu, myös poistettu, ja kasvojen pikseleitä on pyyhitty tahallisen epäedullisesti.)

Kuva: Sellon kirjasto (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje