Päästöskandaalin jälkihöyryt – pyytämällä anteeksi voi parantua kokonaan

15.10.2015

Markku Vänskä

Volkswagen Suomi otti tällä viikolla vihdoin lusikan kauniisti käteen ja pahoitteli asiakkailleen julkisesti päästökohua. Anteeksi ei kuitenkaan suoraan pyydetty.

Itselleni se kaikkein olennaisin jää puuttumaan. ”ANTEEKSI, että petin luottamuksesi” kuulostaa ja ennen kaikkea tuntuu aidommalta. Miksi nähdä vaivaa ja muotoilla kauniita sanoja luottamuksen pettämisestä, ja vielä mittavalla mainosrahalla, jos ei ole kuitenkaan rohkeutta pyytää anteeksi?

Nelson Mandela, modernien aikojen anteeksiantamisen ja sovituksen symboli, muistutti väkijoukolle vankilasta vapautumisensa jälkeen: ”Meidän tulee antaa toisillemme anteeksi, sillä se joka vain aikoo antaa anteeksi voi helpottaa omaa tuskaansa hetkellisesti mutta antamalla anteeksi parantuu kokonaan.”

Onko yritysmaailmassa rohkeutta samaan? Yritysten visiossa ja arvoissa toistuvat useasti sanat ”kunnioitus” ja ”vastuullisuus”. Niin myös alussa mainitulla saksalaiskonsernilla. Kriisien keskellä rehellinen anteeksipyyntö unohtuu. Asiaa kyllä pahoitellaan, mikä vain herättää mielikuvan vastuun siirtämisestä muualle.

Anteeksipyyntö vaatii nöyrtymistä, sen tunnustamista ettei kaikki mennytkään suunnitelmien mukaan. Vain pyytämällä anteeksi on toisella mahdollisuus antaa anteeksi. Nöyrtyminen ei tarkoita alistumista tai osaamattomuutta. Kenenkään ei tarvitse esittää vahvempaa kuin on, ei edes maailman suurimman autonvalmistajan.

Hyvää matkaa eheytymisen tiellä, das Auto.


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

Miten se voi olla niin vaikeaa? – “Eräs kokenut journalisti kysyi minulta taannoin, miten on mahdollista, että isot firmat ovat niin kädettömiä, että erilaiset sosiaalisen median skandaalinpoikaset yllättävät ne jatkuvasti housut kintuissa.”

Ylin tarinanvalvoja opastaa: ota riski, ole hauska! – “Tarinassa kertojalla on tärkeä rooli. Samoin johdolla eri organisaatioissa. Hyvät johtajat kertovat myös mieleenpainuvia tarinoita.”

Ideat vaativat tilaa – kalenterista – “Koettakaapa palauttaa mieleenne hetkiä, jolloin lamppu päässänne on viimeksi syttynyt – näin käy harvoin kesken puuhakkaan työpäivän.”

Kuva: John Shepherd (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje