Oho! Katso kuvat! Juho, Ossi ja Maija paljastavissa kuvissa

09.06.2013

Juho Toivonen

Kaiku Helsingin verkkosivujen henkilökuviin tuotiin persoonallisuutta mukaan. Kuviin sai tuoda oman kirjan tai lehden, joka on itselle tärkeä tai jossa kiteytyy oma persoonallisuus.

Tehtävä osoittautui vaikeaksi. Mikä olisi yksi kirja tai lehti, jonka avulla kerron jotain itsestäni? Facebookissa omaa ulkokuorta rakennetaan useilla tykkäämisillä ja kiinnostuksen kohteilla. Tässä sai valita vain yhden vaihtoehdon.

Persoonallisuuden kiteyttämisprosessi kuvallisessa viestinnässä:

  1. Googletus (Benchmarkkaus)
  2. Ossin haastattelu, ideointi ja viestien kartoitus (sisäinen haastattelututkimus)
  3. Omaan kirjahyllyyn ja lehtipinoon kurkkaus (resurssien kartoitus ja päätös)

1. Googletus

Ensimmäisenä laitoin Googleen hakusanat ”aikakausilehti+kansi”. Tämä haku johti tietenkin kaikkeen hauskaan. ”Kuvaisiko tuo Viisas ja Raha -lehti minua hyvin?”, ”Entä tuo Aromi?”. Google ei auttanut ratkaisun löytämisessä.

2. Ossin haastattelu, ideointi ja viestien kartoitus

Ossi oli aamulla sopivasti toimistolla työn touhussa, joten päätin häiritä häntä hieman. Kyselin mitä Ossilla on mielessä ja mikä kansi olisi hyvä. Otimme ideointityökaluksi mindmapping-tekniikan ja kirjoitimme paperille itselle tärkeitä asioita – pilke silmäkulmassa. Ossin listalle nousivat esimerkiksi kalastus ja tähtitiede. Mikä kansikuva kuvaisi Ossin listaa hyvin? Päätimme tehdä kannet itse. Toteutukseen ei kuitenkaan ollut tarpeeksi aikaa.

3. Kirjahylly

Kodin kirjahyllyn valikoiman edessä tuli valinnan vaikeus. Maija oli pyytänyt etsimään vanhoja Slammer tai Flashback -lumilautalehtiä. Niitä löytyi muutama, ja Maija sai lehden kuvaansa. Hyllystä löytyi myös saksalaisessa koulussa lukemani kirjat, jotka ovat vaikuttaneet omalla kieroutuneella tavalla persoonallisuuteeni. Olisiko Niebelungenlied, Blechtrommel tai Kafkan kootut tähän sopiva?

Voilà! Strateginen kiteytysprosessi johti lopputulokseen. Kuvallisen viestinnän tueksi syntyi tarina.

Oho! katso kuva Maijasta, Ossista ja Juhosta!

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje