O tempora – ja varsinkin mores

05.12.2013

Maria-Elena Cowell

Voi tapainturmelusta, tavataan päivitellä, eritoten kun nuori polvi kunnostautuu sen vanhemman ärsyttämisessä. Yleensä siihen ei paljoa vaadita; kyllä kylänraitilla päivitellään vaate- ja puheenpartta pienemmänkin poikkeaman kohdalla.

Tapakulttuurilla on erotuttu rahvaasta. Naurismaalla ei ole rapuveistä tarvittu, ei liioin tietoa sen käytöstä. Koulutuksella ja käytöstaitojen opetuksella on kuitenkin mahdollistettu luokkanousu, ja Suomessa onkin kansansivistämistoiminta ollut tavattoman vireää. Katsotaanpa vaikka vanhaa järjestökenttäämme: Maaseudun Sivistysliitto, Työväen Sivistysliitto, Kansallinen Sivistysliitto – nykyaikaisempana esimerkkinä tarjolla Vihreä Sivistysliitto.

Luulisi, että tämä väsymätön työ kantaisi suurempaa hedelmää. Aggressiivi lienee nuorison parissa sijamuodoista käytetyin, ja jatkuvasta sadattelusta on tullut arkipäivää virallisemmissakin kohtaamisissa. Ja mitä jos tapakulttuurin mallia näyttääkin kansanedustaja, jolta jo toimenkuvassa vaaditaan “vakaata ja arvokasta käytöstä“?

Hakematta tulee mieleen muutama omanlaisensa superhumoristi tai sellaisen ystävä. Jos nämä keskuudestamme valitut edustajat, primus inter pares, eivät esiinnykään edukseen? Kuka voi enää vaatia käytöstapoja? Lämpimiä terveisiä vaan opettajakunnalle.

Reaaliaikainen viestintä on rapauttanut sekin osaltaan käytöksen kultaisia sääntöjä. Viesti sinkoaa kimpaantuneen sormista eetteriin ilman välineen pakottamaa harkintaa. Sosiaalisessa mediassa ajattelemattomuudet luovat äkkiä skandaaleja, joukkonärkästymisiä ja virtuaalilynkkauksia. Uutisankan siivet eivät koskaan ennen ole kantaneet niin pitkälle kuin nykyään, ja ärräpäät elävät netissä ikuisesti. Ei lopu maineenvartijoilta työ.

Olisiko vastavoiman paikka? Kaarina Suonperä -täsmäisku?

Täti-ihmisen mieltä lämmitti, kun it-palveluntuottajan siloposkinen edustaja kävi äskettäin teitittelemään. Ei tekisi pahaa näin joulun alla korjata omaakin käytöstä asteen paremmaksi. Tiedä kuka tarkkailee.

 


 

Artikkelin kuvitus Flickr-käyttäjältä Magnus D (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje