Nytpä tahdon olla mä, metatyön tekijä

11.11.2015

Katariina Ahonen

Vielä hetken olen kotiäiti, vaikka varpaat alkavat olla jo takaisin Kaiussa. Siksikin yksi viime viikon kuumista puheenaiheista, erityisesti äitien tekemä metatyö, kolahti useammasta näkökulmasta.

Marja Hintikka Liven Jenny Lahtinen tarttui metatyöhön ja arvioi, että äidit tekevät suuren osan perheen pyöritykseen liittyvästä valmistelevasta työstä. Esimerkiksi perheen ruokkiminen ei ole vain ruuan valmistusta. Jonkun, usein äidin, pitää miettiä ruuat, tehdä ostoslista, suunnitella kauppareissu ja käydä kaupassa. Tätä työnjakoa ei käy kieltäminen meilläkään. Töissä käyvä mies toki hoitaa välillä kotitöitä, mutta minä teen useimmat valmisteluista.

Metatyön ajatuksessa on tuttuja kaikuja työelämästä. Kun projekti, vaikkapa jokin julkaisu, on taputeltu onnistuneesti maaliin, (ratkaistujen!) vaikeuksien läpi, usein kiitos lankeaa näkyvän työn tekijälle. Sille, joka kirjoitti soljuvan tekstin tai otti päräyttävät kuvat tai taittoi houkuttelevasti. Hekin ovat toki kiitoksensa ansainneet. Mutta kuka suunnitteli, aikataulutti, taulukoi, jakoi tehtävät, pyysi, muistutti ja taas muistutti ja lopulta raportoi. Oletko miettinyt, kuka on teidän työpaikkanne metatyönsankari? Meiltä ainakin löytyy monta!

Kiitosta vielä tärkeämpää on, kuka on valmis maksamaan metatyöstä. Yyteeaikoina työnantajalla saattaa vilahtaa mielessä, mitä näkyvää kukin on saanut aikaan. Tai ulkoistetussa projektissa ihmetellään, miksi projektinhallintaan, josta suuri osa on muuten metatyötä, on varattu ”näin paljon tunteja”. Joskus sorrun ihmettelemään sitä itsekin. Mutta sille polulle lähtiessä palautan mieleeni, että metatyö on toisten töiden edellytys, eikä tosiaankaan turhaa. Metatyö on ihan oikeaa työtä. Ei aina kivaa, ei niin näkyvää, mutta usein silti pirun palkitsevaa. Tunnustan sen tässä, I .

Miten käy kodin metatöiden palatessani vuodenvaihteessa töihin? Osaanko antaa osan pois? En varmasti heti. Koska olen sen verran onnekas, että lasten isä jää joksikin aikaa kotiin, on helpompaa jättää ruokalistat miettimättä tai kerhoreppu pakkaamatta ja uppoutua metatöihin toisaalla.


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

Scrumilla ketterämmin viestinnän projekteissa?“Projektinhallinnalliset jutut saavat sukat pyörimään jaloissani.”

Sillä siisti! – Näin puhtausala luo hyvinvointia“Suurin syy puhtausalalle hakeutumattomuuteen on väärä mielikuva alasta – kotisiivous kun on harvalle meistä herkkua.”

Millainen tilaisuus kiinnostaa mediaa? – 5 vinkkiä tapahtumajärjestäjälle“Hyvin harvoin toimittajilla on nimittäin aikaa tulla paikalle, jos tilaisuutta ei ole erityisesti suunnattu medialle.”

 

Kuva: Dean Hochman (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje