Maailma muuttuu nainen kerrallaan – tällainen on Naisten Pankki

Susan Mykrä

04.03.2020

Näin naistenpäivän kynnyksellä naiset ja naisten asioihin liittyvät kirjoitukset lisääntyvät blogeissa ja medioissa. Käytän oman puheenvuoroni kertomalla siitä, kuinka parannan osaltani naisten elämää Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-Idässä.

Liityin pari vuotta sitten suomalaisten naisten perustamaan vapaaehtoisten verkostoon, Naisten Pankkiin. Olen yksi monista vapaaehtoisista ja kuulun yritysyhteistyö- ja viestintäryhmiin.

Nimestään huolimatta Naisten Pankilla ei ole mitään tekemistä perinteisen pankin kanssa, vaikka raha toiminnassa liikkuukin.

Naisten Pankin vapaaehtoiset keräävät varoja kehitysmaiden naisten toimeentulon parantamiseksi kestävän kehityksen periaattein. Homma pyörii lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin ja näin ollen kerätyistä varoista yli 80 prosenttia päätyy hankkeisiin.

Pitkäkestoista tukea ja työtä

Valitsin Naisten Pankin siksi, ettei sen apu ole väliaikaista laastariapua, vaan se rakentaa vankkaa kivijalkaa tulevalle, ja vaikuttaa yhteiskuntien juuristoon saakka. Naisten Pankin keräämillä varoilla tuetaan nimittäin naisten ammatti- ja yrittäjäkoulutusta, työkalujen ja materiaalin hankintaa sekä naisten oikeuksien ja aseman parantamista.

Koulutus, ammatti, työpaikka tai oma yritys antavat naisille mahdollisuuden elättää itsensä ja perheensä sekä päättää itse omista asioistaan. Samalla naiset avartavat omaa maailmankatsomustaan ja oppivat, että maailma on myös heitä varten ja että heillä on samat ihmisoikeudet kuin miehillä.

Puolisoja, viranomaisia, uskonnollisia ja paikallistason johtajia sekä mielipidevaikuttajia koulutetaan tasa-arvosta ja naisten oikeuksista.

Miesten tuki on tärkeää

Miesten tuki Naisten Pankin työlle on erittäin tärkeää. Puolisoja, viranomaisia, uskonnollisia ja paikallistason johtajia sekä mielipidevaikuttajia koulutetaan tasa-arvosta, naisten oikeuksista ja naisten taloudellisen voimaantumisen myönteisistä vaikutuksista. Naisten hyvinvointi edistää paitsi puolison ja lasten, myös koko yhteisön hyvinvointia.

Ja tuloksiakin on tullut. Naisten Pankki on toiminut vuodesta 2007 lähtien, ja on sinä aikana edistänyt naisten asemaa 16 maassa. Tähän mennessä jo 60 000 ihmistä on hyötynyt Naisten Pankin toiminnasta. Viime vuonna teimme yhdessä huikean tuloksen ja keräsimme yli 2 miljoonaa lahjoituseuroa! Tuo tulos mahdollistaa uusien kehitysyhteistyöhankkeiden aloittamisen.

YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietetään tänä vuonna jo 45:ttä kertaa. Vaikka naisten asema on parantunut merkittävästi, vielä on paljon tehtävää. Naistenpäivän tarkoitus onkin muistuttaa, ettei maailma ole vielä jiirissä vaan ponnisteluja sukupuolten välisen tasa-arvon ja naisten oikeuksien toteutumisen saavuttamiseksi on jatkettava. Naisten Pankin työn tukeminen on mitä mainioin keino kantaa oma kortensa kekoon. Maailma muuttuu nainen kerrallaan.

 

Hyvää naistenpäivää <3

Susan Mykrä

 

Kirjoittajasta

Susan Mykrä työskentelee Kaiussa asiakasvastaavana ja viestintäkonsulttina. Hän haaveilee perustavansa joskus naisten turvakodin Thaimaahan.

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje