Minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy

21.12.2015

Salla Syrman

Mietitkö joulukuun viimeisinä hetkinä, miten nopeasti vuosi on taas mennyt? Seuraava vuosi menee vieläkin nopeammin: mitä vanhempi olet, sitä pienempi osa yksi vuosi on elämästäsi. Toista se oli kaksivuotiaana, jolloin vuosi oli kokonaiset 50 prosenttia elinajastasi.

Maximiliam Kiener havainnollistaa ajan kiitämisen ilmiön hienosti sivullaan, joka kannattaa jaksaa skrollata loppuun saakka.

Hidastus ja katse taaksepäin

Vuodenloppu on hyvä hetki hidastaa ajan rattaita tarkoituksellisesti. Vuosi tuntuu heti pidemmältä, kun pysähtyy miettimään, millaisia kokemuksia ja kohtaamisia menneet kuukaudet ovat pitäneet sisällään. Jos perinteinen päiväkirja puuttuu, somekanavat auttavat meitä muistamaan ainakin, millaista elämää olemme esittäneet vuonna 2015.

Astetta syvällisempi keino vuoden paketoimiseksi on esittää itselleen muutama hyvä kysymys. Jos lähipiirissä on muita innokkaita syväluotaajia, harjoituksen voi tehdä keskustellen, viinilasi kädessä ja takkatulen ääressä, tietenkin. Parhaat kysymykset ovat luultavasti sellaisia, joihin et suoralta kädeltä tiedä vastausta. Esimerkiksi:

 • Minkä unelman toteutin? Miten?
 • Mitä unelmaa en toteuttanut? Miksi?
 • Mitä hyviä päätöksiä tein?
 • Mistä päätöksistä pidin kiinni?
 • Milloin ja kenen seurassa minun oli paras olla?
 • Missä asioissa toimin eri tavalla kuin ennen? Mitä siitä seurasi?

Jne.

Googlaaja löytää vuodenvaihteen reflektointiin vaikka minkälaisia valmiita kysymyslistoja. Mielestäni kysymysten pohtiminen on kuitenkin vähintään yhtä merkityksellistä kuin vastausten löytäminen. Ole itse se, joka määrittää elämäsi kysymykset.

Työpöydän siivouksen uusi merkitys

Samanlainen hidastus ja syväluotaus on myös työelämässä paikallaan. Eikä vain kerran vuodessa. Eikä vain jonkun muun painostuksesta, kehityskeskustelussa tai jossain muussa ulkoapäin määrätyssä tilanteessa.

Jos on aikaa (Muista: ensi vuonna sitä tuntuu olevan vieläkin vähemmän!), pakollinen paha eli työpöydän raivaus on loistava, terapeuttinen hetki ammatillisen kasvun miettimiseen. Ryppyiset laput ja kahvin tahrimat muistikirjat muuttuvat tärkeiksi vihjeiksi, kun käyt kuluneiden kuukausien opetuksia tietoisesti läpi. Myös Evernoten selailu toimii, jos olet järjestelmällisempi ihminen eikä ole mitään siivottavaa.

Itseltäni kysyn tänä vuonna ainakin:

 • Mihin olin menossa tammikuussa 2015? Missä olen nyt?
 • Missä asioissa otin riskejä?
 • Missä asioissa en uskaltanut ottaa riskejä? Miksi?
 • Mitkä kohtaamiset vaikuttivat minuun eniten?
 • Mikä oli vaikeaa? Miksi?
 • Mistä innostuin eniten?

Jne.

Ammatillinen aarrekartta

Mitä vastauksilla voi tehdä? Paljonkin tai ei mitään. Jo pelkkä pysähtyminen tekee hyvää. Tänä vuonna ajattelin olla tavallista aktiivisempi ja soveltaa naistenlehdistä tuttua aarrekartta-menetelmää. Tavoitteet ja unelmat paperille, joka päivä katsottaviksi, kuvina tai tekstinä, vapaavalintaisessa muodossa.

Siivouksen ja sisäisen keskustelun jälkeen kysyn itseltäni, mihin haluan ammatillisesti mennä vuonna 2016. Voi olla, että nukun yön välissä. Sitten kirjoitan muutaman tavoitteen ylös, ehkä piirränkin vähän, ja jätän työpöydälle odottamaan vuodenalkua. Katselen tavoitteita läpi vuoden, mittailen matkaani, korjaan liikkeessä.

Mahdollista on tietenkin myös se, että parin viikon kuluttua arki vie ja unohdan koko jutun. Tavoitekartta löytyy pinon pohjimmaisena vuoden päästä, kun siivoan pöytää ja päivittelen ajan nopeaa kulumista.

Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

Päivystysvuoroja ja piparihetkiä: jouluesimerkkejä työelämästä – “Vaikka moni on autuaasti unohtanut takavuosien pikkujoulut ja jotkut meistä jopa eilisetkin, muistavat kaikki jonkun jouluperinteen eri työpaikoilta.”

Johtaja, älä kärvenny kriisissä! – 10 vinkkiä vastuulliseen viestintäkulttuuriin – “Tässä kymmenen keinoa, joiden varaan hyvän viestintäkulttuurin voi rakentaa.”

Työelämä ja lapset ne yhteen kuuluu – “Perheasioissa joustava työnantaja saa motivoituneen työntekijän, joka joustaa itsekin. Loppupeleissä tästä hyötyvät kaikki.”

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje