Millainen GoT-johtaja olisit? Vieläkö olisit elossa?

25.04.2016

Katariina Ahonen

Game of Thronesin* kuudes tuotantokausi käynnistyi. Millaisia johtajia kuudennella tuotantokaudella on jäljellä – tunnistimme neljä johtajatyyppiä. Mitä heiltä voi oppia? Kuka sinä olisit? (Saattaa sisältää juonipaljastuksia aiemmilta kausilta!)

Loputtoman oikeudenmukainen johtaja – Daenerys Targaryen

Daeneryksellä ei ehkä juuri nyt mene vahvasti, mutta hän on sentään elossa (tosin yksin dothrakiratsumiesten saartamana). Johtajatyyppinä tämä lohikäärmeiden äiti on äärimmäiseen oikeudenmukaisuuteen pyrkivä. Yrityksessä tämän johtajatyypin edustaja asettaa alaisensa etusijalle ja on sillä ansainnut heidän kunnioituksensa ja saanut sitä kautta kasvatettua valtaansa. Samalla hän on kuitenkin vähän naiivi ja helposti harhaanjohdettavissa muiden neuvoilla. Hän myös hakee muiden hyväksyntää, ja toisaalta samalla odottaa heidän 100-prosenttista sitoutumistaan. Johtajana Daenerys on täysin kokematon ja oppii kantapään kautta.

Mitä häneltä voi oppia: Aseta alaisesi etusijalle.

Tunnista yrityksessä: Kyselee aina ennen päätöksiään muiden mielipidettä, joskus liikaakin.

Taustajohtaja – Varys, Petyr Baelish ja Tyrion Lannister

Varysin, Petyrin ja Tyrionin tyyppiset johtajat toimivat taustalla. He eivät niinkään havittele paikkaa parrasvaloissa vaan ennemminkin puhdasta valtaa. Eturivin paikan voi heidän puolestaan ottaa se, joka on koulittavissa seuraamaan heidän ohjeitaan. Tällä johtajalla on varasuunnitelma mietittynä ja tarkat tietolähteet firman sisällä. Pieni valehteleminen ei ole ongelma, jos tarkoitus pyhittää keinot. Tämä johtaja on alun perin ponnistanut valtaan muita huonommista lähtökohdista. Johtamisopit perustuvat pitkäjänteiseen ja sitkeään taustatyöhön tai Tyrionin tapaan myös kirjallisuuteen.

Mitä häneltä voi oppia: Kuuntele ja hyödynnä hiljaisia viestejä.

Tunnista yrityksessä: Henkilö, jonka neuvoja toimitusjohtaja kuuntelee eniten – titteliltään hän voi olla aivan muuta kuin ”johtaja”.

Manipuloiva johtaja – Cersei Lannister

Tämä johtajatyyppi on paitsi itserakas myös toisia manipuloiva ja voi myrkyttää koko työympäristön. Johtopaikkansa hän on perinyt, mutta mieltää asemansa silti omaksi ansiokseen. Hän työskentelee manipuloimalla muita oman päämääränsä hyväksi. Cersei-johtajan syntilistaan kuuluu myös lyhytnäköisyys. Ehkäpä tulevalla kaudella saamme todistaa, kuinka tämäntyyppinen johtaja voi nousta vastoinkäymisistä voittoon tai sitten suistua entistä suurempaan tuhoon. Jää nähtäväksi.

Mitä häneltä voi oppia: Muista kiinnittää huomiota siihen, mitä taustalla tapahtuu, ei vain siihen, miltä asiat näyttävät päällepäin.

Tunnista yrityksessä: Henkilö, jolta kuulee aina ilkeimmät juorut muista työntekijöistä.

Karismaattinen eturintaman johtaja – Jon Snow

Yksi suurimmista kysymysmerkeistä kuudennelle tuotantokaudelle siirryttäessä on Jon Snow. Onko hän kuollut, onko hän elossa, onko hän jotain siltä väliltä? Itse toivon, ettei ainakaan kuollut. Snow on johtaja, jollaiseksi moni pyrkii. Hän on valmis johtamaan eturintamasta ja saa alaisensa sitoutumaan. Hän inspiroi toiminnallaan muita ja on valmis myös vaikeisiin päätöksiin. Snow saa oppinsa muilta kokeneilta johtajilta. Snow on myös strateginen johtaja – hänellä on kyky katsoa isoa kuvaa. Johtamistyyli on suoraviivainen. Huolimatta hyvistä ominaisuuksistaan, tällä johtajatyypillä voi olla työpaikalla sitkeä, muutosvastarintainen vihollisjoukko, johon Snow-johtaja helposti kompastuu.

Mitä häneltä voi oppia: Älä lukkiudu kulmahuoneeseen, tee työtä yhdessä alaistesi kanssa.

Tunnista yrityksessä: Henkilö, jossa yhdistyy tiukkuus ja myötätunto.

*Niille, joille sarjan nimi ei soita kelloja: sarjassa on kysymys pohjimmiltaan vallasta: Westerosin seitsemän kuningaskunnan aatelissuvut taistelevat rautavaltaistuimesta.  Lisäksi porukkaa – myös suosikkihahmoja – kuolee raa’asti ja koko ajan. Sarjaa ei kuitenkaan katsota sen takia. Suosio perustuu taitavasti rakennettuihin juonenkäänteisiin ja hahmoihin sekä ennakoimattomuuteen. Televisiosarjassa (ja kirjoissa) on seikkaillut aika liuta johtajia, jotka ovat jo kuolleet. Tässä esillä ovat kuudenteen tuotantokauteen asti selvinneitä(?).


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

Tarjoatko faneille valtaistuimen vai valkosipulia?  –  “Ymmärrämmekö, mistä asiakkaamme syttyvät?”

Valmentava johtaminen vaatii luopumista vallasta – “Johtajalta valmentava ote vaatii paljon. Asemaan perustuvasta vallasta luopuminen voi olla iso kulttuurinmuutos; kysyminen on monelle vaikeampaa kuin saneleminen.”

Miten pärjätä julkisuuspelissä: Johtajat strategisina viestijöinä – “Organisaation ylimmän johtajan kyvykkyydellä ja strategisen viestinnän osaamisella on entistä suurempi vaikutus koko organisaation menestykseen.”

 

Kuva: Mario Solera (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje