Maailman parhaat vaalit eivät synny itsestään

Markku Vänskä

01.04.2019

Aprillipäivä voi olla joka päivä, jos et pidä varaasi.

Minulla oli kunnia tavata viime viikolla Israelin entinen Suomen suurlähettiläs Avi Granot Jerusalemissa. Israel valmistautuu parlamenttivaaleihin tiistaina 9. huhtikuuta, vain muutama päivä ennen omia eduskuntavaalejamme. Keskustelussa kysyimme Granotilta mistä Israelin nuoremmat sukupolvet ammentavat uskoa tulevaisuuteen. Vastaus tiivisti taitavasti koko israelilaisen yhteiskunnan keskeisen ajatuksen: heprean kielessä eilinen (temol) tarkoittaa asioita, jotka ovat edessä ja tunnetaan. Maa, joka ei tunne ja kunnioita menneisyyttään, ei voi rakentaa tulevaisuutta.

Israelin vaaleja leimaavat samat haasteet, populismi ja puolitotuudet, kuten kaikkia viime vuosien länsimaisia demokraattisia vaaleja. Hallitsevaa pääministeriä Benjamin Netanjahua on syytetty populistisesta politiikasta, jossa värittyneillä faktoilla ajetaan omaa etua. Lisäksi valtion ulkopuolinen vaikuttaminen ja vaalihäirintä on israelilaisille tuttua alueen kireän turvallisuuspoliittisen tilanteen vuoksi.

Vaalihäirinnän monet kasvot

Suomessa vaalihäirintään on valmistauduttu ensi kertaa laajassa mittakaavassa huhtikuun eduskuntavaaleissa. Viranomaiset ovat viime vuodesta lähtien varautuneet mahdolliseen vaalihäirintään oikeusministeriön johdolla. Suomessa vaalikentiltä otsikoihin ovat nousseet fyysisellä väkivallalla uhkailut, mutta häirintää tapahtuu myös monessa muussa muodossa. Aikaisempaa yleisempää on puolueiden mukaan ehdokkaiden häiriköinti kuvaamalla ja huutelemalla tai kysymällä heiltä aggressiiviseen sävyyn kysymyksiä. Somen kärjistynyt viestinnän sävy heijastuu myös reaalimaailmaan.

Mihin nykyään enää voi luottaa?

Kärjistetyt mielipiteet perustuvat useimmiten väärään tietoon tai puolitotuuksiin. Olemme mukana toteuttamassa kampanjaa, jonka tarkoituksena on lisätä yleisön tietoisuutta siitä, mistä luotettavaa viranomaistietoa vaaleihin liittyen löytyy sekä mistä vaalihäirinnässä on kysymys, miten sen voi tunnistaa ja miten siihen voi varautua. Kampanja pyrkii tukemaan demokratiakasvatusta lisäämällä tietoisuutta informaatioympäristön muutoksista ja yleisestikin informaatiovaikuttamisesta.

Meille jokaisella äänestäjällä on velvollisuus tutkia vaaliviestejä kriittisesti ja tarkistaa, että esitetyillä tiedoilla on luotettavat asialähteet. Meidän tulee myös toimia vastuullisesti, ei jaeta puolitotuuksia, huhuja ja suoranaisia valheita.

Suomessa vaaleja on järjestetty luotettavasti jo yli 110 vuotta. Menneisyyteemme kuuluu vahvasti myös yhteiseen päämäärään tähtääminen hyvinkin erilaisista taustoista huolimatta. Tästä perinteestä kannattaa pitää kiinni.

Ollaan siis ihmisiksi ja äänestetään! Shalom!


Piditkö lukemastasi? Saattaisit pitää myös näistä:

Tieteen viestijä – muista nämä, kun kirjoitat tutkimuksesta uutista

”Toimittaja pilasi haastattelun”

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje