Linda Liukkaan 3 vinkkiä matkalle mestariesiintyjäksi

05.06.2014

Pauliina Perttuli

Todistin takarivistä, kun esiintyjän tunnetila tarttui ja levisi ja tempaisi yleisön mukaansa. Pian sali väreili innostusta ja positiivista energiaa. Ja minä halusin oppia ohjelmoimaan.

Esiintyjä lavalla oli Linda Liukas ja tapahtuma startuppeja, innovaattoreita ja rahoittajia yhteen keräävää New Factory Open. Liukas on tyttöjen ja naisten koodausosaamisen puolestapuhuja, lastenkirjailija ja tuttu nimi teknologiapiireissä. Hän on myös luonteva ja valloittava esiintyjä, joka jättää jäljen kuulijaan.

Mitä Linda Liukas ajattelee esiintymisestä ja esiintyjänä kehittymisestä? Jututin Lindaa lyhyesti ja tiivistin hänen ajatuksistaan kolme vinkkiä.

1) Katso TED-puheita

Maailma on pullollaan loistavia puhujia, joita seuraamalla voit oppia uusia jippoja ja kehittää esiintymistäsi. Mallista oppijoiden virtuaalinen aarreaitta on TED-konferenssin nettisivusto, jossa on valtava valikoima eri alojen asiantuntijoiden inspiraatiopuheita. Parhailta puhujilta kannattaa napata esiintymisen tehokeinoja testiin.

2) Opettele tarinankertojaksi

Kuten monet hyvät esiintyjät, niin myös Linda Liukas tietää, miten rakentuu hyvä tarina. Taitava esiintyminen ei ole synnyinlahja. Perustana on useimmiten tietoa ja ymmärrystä siitä, mikä toimii esiintymistilanteissa. Tarinat toimivat. Ja koska tarinankerronnasta tiedetään paljon, tämä tieto kannattaa ottaa haltuun.

3) Psyykkaa itsesi antamaan parhaimpasi

Jos yleisö on satapäinen ja esityksesi kesto tunnin, tarkoittaa tämä, että yhteensä sata työtuntia kulutetaan sinun esityksesi seuraamiseen. Eli melkeinpä yhden ihmisen kolmen viikon tuntityömäärä! Tällaisen laskutoimituksen jälkeen tekeekin sitten mieli antaa parhaimpansa. Kunnioita yleisöäsi ja heidän sinulle antamaa aikaa.

Koodausinto on vienyt jo aiemmin Kaiun naisia mukanaan. Salla Syrman osallistui alkuvuodesta Linda Liukkaan perustaman Rails Girls -liikkeen koodaustyöpajaan, jossa oppi muutakin kuin ohjelmointia.

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje