Lähityö on uusi etätyö?

17.10.2013

Maija Kestilä

Viime kuussa vietettiin Kansallista etätyöpäivää, joka keräsi tänä vuonna lähes kolminkertaisen osallistujamäärän viime vuoteen verrattuna. Suomessa siis selvästi kannustetaan etätöihin. Atlantin toiselta puolelta sen sijaan kantautuu päinvastaista viestiä: Hewlett-Packardin toimitusjohtaja Meg Whitman ilmoitti viime perjantaina, että hän toivoo työntekijöidensä työskentelevän mieluummin toimistolla kuin etänä. Yahoon pääpomo Marissa Mayer ehti puolestaan ilmoittaa jo helmikuussa, että yahoolaisten olisi parempi pysytellä lähellä toisiaan, eli konttorilla pöytiensä ääressä.

Whitmanin ja Mayerin kommentit herättivät paljon polemiikkia, mutta nostivat esiin myös perustavanlaatuisen kysymyksen: onko työn tekemiseen edes olemassa yhtä oikeaa tapaa?

Itse kannatan etätyöskentelyä kohtuullisina annoksina, ja meillä Kaiussakin etätyötä tuetaan. Tänään teen etätöitä kotonani Helsingissä, pari viikkoa sitten etäilin Barcelonassa ja vuosi sitten työt hoituivat Kambodzhan Phnom Penhistä käsin. Inspiraatio lentää, kun maisemat vaihtuvat! Erityisesti kirjoitushommissa vaihteleva ympäristö innostaa mielikuvituksellisempiin tuloksiin kuin toimistohuoneen tuttu valkoinen seinä.

Huono puoli etätyössä on se, että työkavereilta ei saa sparrausta kasvokkain. Ideatyössä ihmiskontakti on kriittisen tärkeää: parhaimmat ideat syntyvät aina porukassa. Tässä mielessä ymmärrän Whitmanin kehotuksen siirtyä konttorille ihmisten keskuuteen.

Tai toisaalta… ehkä meidän kaikkien pitäisikin siirtyä yhdessä etätyöskentelemään Barcelonan tapasbaareihin tai Kambodzhan viidakoihin? 

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje