Kuhinaa puoluekokousten ytimessä

17.06.2014

Maria-Elena Cowell

Politiikan kuhinaviikot ovat olleet käynnissä jo pitkään. Euroopan parlamentin vaalit sähköistivät ilmapiiriä mutta eniten mediaa ja somen turpakäräjiä ovat työllistäneet spekulaatiot hallituspuolueiden kärkinimien siirroista. Vaihtoviikot käynnisti Jyrki Kataisen ilmoitus päätöksestään luopua puheenjohtajuudesta, ja parin viikon sisään valtiovarainministeri Jutta Urpilainen hävisi sdp:n puoluekokouksessa Antti Rinteelle.

Ei ehtinyt vaalikarja vielä eurouurnille kun kokoomuksen äänihaukka Alexander Stubb asettui ehdolle myös puolueensa puheenjohtajaksi. Vaali-iltana riittikin hämmennystä varasijoille yltäneiden parissa. Ja niin kävi, että Stubbin tultua valituksi puheenjohtajaksi Petri Sarvamaa ponnisti jo toistamiseen varasijalta mepiksi.

Vähemmälle mediahuomiolle jäi samaan aikaan Turussa pidetty keskustalaisen kansanliikkeen kokoontuminen. Politiikan toimittajat tapaavat sanoa: ”On puoluekokouksia ja sitten on keskustan puoluekokouksia.” Tällä kertaa ei ollut dramaattisia henkilövalintoja, vaan Sipilän joukot saivat keskittyä sisällölliseen ohjelmaan ja hengen nostattamiseen.

Sdp:n toukokuinen kokous Seinäjoella oli täynnä draamaa ja kyyneliä. Henkilövaalit aiheuttavat väistämättä oman jännitteensä puoluekokouksiin. Parrasvalo yltää vain harvoin puoluekokousten perusleipään- ja margariiniin, jotka määrittelevät Suomen suuntaa: radikaalit linjapäätökset ja työläät ohjelmahankkeet. Paikallisosastojen hassuttelualoitteet sukkahousujen verohelpotuksista ja monarkiasta hukuttavat alleen ne ”vaikeat” linjaukset, joista tulee seuraavan hallitusohjelman rakennustarvikkeita.

Kaiku on järjestänyt puoluekokousten oheistapahtumia eli fringejä yhdessä kumppaneidensa kanssa vuodesta 2012. Fringeistä on muodostunut osa demokraattista vuoropuhelua kolmannen sektorin, elinkeinoelämän ja poliittisten päättäjien välillä. Ne ovat oiva tapa tuoda ajankohtaisia keskustelunaiheita puolueväen keskusteltavaksi. Samalla voi verkostoitua ja viedä viestiä päätöksenteon ammattilaisille. Lisäksi osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden kokea aitoa politiikan tekemisen tunnelmaa järjestötyön juhlavimmalla foorumilla.

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje