Kriisiviisastelijan viisi ohjetta

22.02.2017

Pete Saarnivaara

Koska Lahdessa hiihdetään taas maailmanmestaruuksista, eri puolilla Eurooppaa hiotaan vaihtoehtoisia totuuksia vaalitarpeisiin ja mahdolliset kauppasodat uhkaavat pian yritysten kasvua ja kannattavuutta, kokosin huoneentaulun kriisiviestinnän asiantuntijoiden ja päivystävien dosenttien avuksi.

1. Keskity viestintään.

Kuka tänä maailman aikana pystyy arvioimaan, onko oikeasti toimittu oikein vai väärin? Et voi mitenkään tuntea kommentoimasi asian taustoja. Keskity siis siihen, miltä asiat näyttävät tai mitä sanamuotoja on käytetty.

2. Aina on viestitty väärin.

Kukaan ei lainaa sinua, jos toteat, ettei tässä tilanteessa kerta kaikkiaan ollut kuin huonoja vaihtoehtoja ja siihen nähden viestintä on hoidettu ihan hyvin. Tai ettei viestinnässä mitään vikaa ollut, mustaa nyt ei vain voi puhua valkoiseksi. Perusteena viestinnän epäonnistumiselle voit käyttää sitä, että joku on närkästynyt somessa.

3. Aina pitää viestiä.

Oleta, ettei koskaan ole viisasta olla vain ihan hiljaa. Aina pitää viestiä, vaikka näyttäisikin siltä, että pieni kohu laantuu itsestään, ellei sitä lähde ruokkimaan.

4. Peräänkuuluta avoimuutta

Avoimuutta ja läpinäkyvyyttä on aina hyvä puolustaa. Sinun ei tarvitse tietää, onko kriisin kourissa oleva taho jo kertonut avoimesti kaiken tietämänsä tai välittää siitä, onko mahdolliselle kertomatta jättämiselle painavia – vaikkapa yksilön oikeusturvaan liittyviä – perusteita.

5. Keskustele keskustelusta

Sinun ei tarvitse varsinaisesti aloittaa keskustelua kertomalla oma mielipiteesi. Riittää, että vaadit muita keskustelemaan avoimesti. Lopuksi voit kiitellä sitä, että vaikka itse asia ei ole ratkennut, on kuitenkin tärkeää, että keskustellaan avoimesti siitä, miten keskustellaan.


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

Luottamuksesta ja sen puutteesta –  “Luottamus mediaan post-faktuaalisen uutistoiminnan ja sirpaloituneen somejakelun aikana on tärkeää punnita – mutta kenen luottamusta luotettava media tarvitsee?”

Tämä lobbauksessa on oikeasti ongelmallista – “Median lietsoman lobbaushysterian taustalla on vaikuttamisen siirtyminen kabineteista päivänvaloon. Siinä ei ole mitään pahaa. Lobbaukseen kuitenkin liittyy todellisiakin ongelmia, joista osa tupaa jäämään varjoon.

Delfiinien siirron ajankohta ei kuulu sinulle –  “Somenärkästyjien ei tarvitse närkästymistään selitellä. He eivät joudu perustelemaan, miksi heidän olisi pitänyt tietää ajankohta, jolloin Särkänniemestä siirretään delfiinejä. Vakavasti otettava media sen sijaan joutuu jälkikäteen keksimään perusteluja sille, miksi siirron ajankohta on yhteiskunnallisesti merkittävä kysymys, josta pitää repiä otsikoita.”

Kuva: iStock Photo

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje