Kolme vinkkiä virkeään videopalaveriin

27.10.2014

Pauliina Perttuli

Harhaileva mieli on tuloksekkaan videopalaverin vihollinen. Näillä vinkeillä voit auttaa sekä itseäsi että muita palaveriosallistuja keskittymään.

 1. Älä tunge palaveria täyteen irrallisia asioita.
  Kasvokkaiset palaverit venyvät helposti, koska ”nyt kun kerta päästiin saman pöydän äären, kannattaa käsitellä kaikki asiat kerralla”. Videopalaveri on kevyempi järjestää, joten palaverin pilkkominen mielekkäiksi kokonaisuuksiksi on vaivattomampaa. Asiat, jotka vievät aikaa eivätkä liity toisiinsa, kannattaa käsitellä eri palavereissa. Jaksamme maratonkokouksia huonosti kasvokkain mutta vielä huonommin virtuaalisesti.
   
 2. Minimoi taustahäly.
  Videokokousten etu on, että niihin voi osallistua melkeinpä mistä vaan. Tällä on myös kääntöpuolensa. Osallistujat voivat olla hälisevässä avokonttorissa, ruuhkaisessa lentokentän aulassa tai kotitoimistossa uliseva koira jaloissaan. Ylimääräiset äänet häiritsevät ja hankaloittavat keskustelun seuraamista. Valitse mahdollisuuksien mukaan rauhallinen paikka osallistumiselle ja palaverin aikana laita mikrofoni pois päältä, kun et ole äänessä.
   
 3. Käytä katsetta.
  Videota ujostellaan turhaan silloinkin, kun videokuvan näyttäminen olisi teknisesti mahdollista. Videokuva kannattaa, sillä katseessa on voimaa. Meidän on helpompi seurata kuulemaamme, kun näemme puhujan. Ja kun myös meidät nähdään, niin ryhdistäydymme herkemmin ja keskitymme.
  Puhujana kannattaa katsoa kameraan eli osallistujiin. Kiinnostuneen oloinen katsekontakti aktivoi ja kutsuu mukaan osallistumaan. Videokuvan ja katsekontaktin etuna on myös se, että päällekkäin puhuminen vähenee, kun voimme katseella antaa vihjeitä puheenvuoron päättymisestä tai halukkuudesta ottaa vastaan puheenvuoro.

Kaiku Helsinki tekee vuorovaikutusvalmennuksia yhteistyössä videoneuvottelupalveluita tuottavan Praecomin kanssa. Yhteisenä tavoitteenamme on auttaa asiakkaitamme saamaan videopalavereista paras mahdollinen hyöty irti; kehittää parempaa ja tuloksekkaampaa virtuaalista vuorovaikutusta.

 


Tilaa Kaiun uutiskirje ja viesti virkeämmin:

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje