Kiitä siivoojaa! – Puhtauspäivä 7.12.

03.12.2015

Leena Piirto

Ensi maanantaina Presidentinlinnassa ja ympäri ämpäri Suomenmaata putsataan itsenäisyyspäiväjuhlien jälkiä. Silloin vietetään myös Suomen ensimmäistä Puhtauspäivää. Puhtauspäivä on kansainvälinen ilmiö: samanaikaisesti sitä vietetään Norjassa.

Puhtauspäivällä tavoitellaan suuren yleisön huomiota siivoustyön merkityksellisyydelle. Puhtausala on yhteiskunnallisesti suuri ja merkittävä ala, joka luo paitsi puhtautta, myös hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Näillä leveysasteilla korkeaa puhtaustasoa kuitenkin pidetään itsestäänselvyytenä, ja itse työ saa harvoin kiitosta.

#kiitäsiivoojaa

Viestintämaailma visualisoituu kiihtyvään tahtiin. Emojia löytyy tätä nykyä jo kansallisella tasolla (Hyvä Suomi!). Myös Puhtauspäivän keskiössä on kuvamaailma. Ihmisiä rohkaistaan kiittämään toimipaikkansa siivoojaa ja ottamaan hänen kanssaan kilpailuun osallistuva Instagram-kuva #kiitäsiivoojaa.

Puhtauspäivän kunniaksi myös esim. osa Klaukkalan alueen päiväkoteja piirtää teemalla ”Miksi puhtaus on tärkeää? Miltä täällä päiväkodissa näyttäisi, jos kukaan ei siivoaisi täällä?”

Päivän päätähdet, puhtausalan työntekijät siivoojista siivoustyön johtajiin, somistautuvat päivään I love PUHTAUS -rintapinssein.

Puhtauspäivä 7.12. #kiitäsiivoojaa

Duunareista asiantuntijoiksi

Puhtausalalla puhaltavat nyt uudet tuulet. Monet alan yritykset ovat juuri allekirjoittaneet manifestin, jolla he sitoutuvat niin kutsutun uuden työn tekijöiksi. Uudelle työkulttuurille keskeistä on usko siivoojiin oman työnsä asiantuntijoina ja valmentavan esimiestyön kulttuuri.

Tämä on osa Kohti Kutsumuksellista Puhtausalaa -prosessia, joka kuuluu Työelämä 2020 -hankkeisiin. Vuoden 2015 aikana Filosofian Akatemian tutkija ja tj. Karoliina Jarenko apujoukkoineen tapasi työpajoissa 300 siivoojaa ja esimiestä ympäri Suomen.

He kysyivät siivoojilta ja esimiehiltä, miten nämä itse uudistaisivat alaansa. Vastaukset olivat täydellisen yhteensopivia viimeisimpien businessoppien kanssa. Mutta asiasta enemmän vasta Puhtauspäivän tiedotustilaisuudessa 7.12.!

Kaunis sana

Ruotsin kauneimmaksi sanaksi valittiin Svenska Dagbladetin äänestyksessä förgätmigej. Sen suora käännös on älä unhoita minua, ruotsin versio suomen kielen lemmikistä.

Vuosi sitten kollegani täällä Kaiussa kyseli sisäisessä some-kanavassamme Yammerissa kauniita sanoja. Kiinnitin huomiota, että kauniiksi koetaan useimmiten sanat, joissa on paljon vokaaleja, jotka ovat vanhakantaisia, ja joissa esiintyy h- tai l-kirjain. Aalto, haave ja kannel.

Mutta kyllä yksi kauneimmista sanoista on eittämättä kiitos.


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

4 syytä, miksi lobbaus lisääntyy tänäkin vuonna“Yritysten vanavedessä esimerkiksi monet järjestöt ovat alkaneet vilkuilla ympärilleen.”

Sillä siisti! Näin puhtausala luo hyvinvointia“Puhtaussektori kaipaa kipeästi nuorta ja ammattitaitoista työvoimaa. Lähivuosina alalta eläköityy runsaat 30 prosenttia työvoimasta.”

Työpaikka on terve, kun se leikkii ja tekee töitä –  “Taapero voi onneksemme keskimäärin tosi hyvin, on terve, eikä altistu esimerkiksi päivittäin radioaktiiviselle säteilylle.”

Kaiun uutiskirje on myös siisti! Ryhdy tilaajaksi, kerro yhteystietosi:

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje