Kesiemme työt

30.07.2014

Petteri Puustinen

Ennen kuin meistä tuli viestintäkonsultteja, senioripartnereita ja strategisia neuvonantajia, teimme kesätöitä muilla aloilla. Tässä kaikulaisten kesätyökokemuksia vuosien varrelta:

Matkamuistomyyjä Pariisissa

“Erasmus-vaihtovuoden jälkeen päätin jäädä kesäksi Pariisiin töihin. Työnsaanti ei ollut ulkomaalaiselle helppoa, mutta lopulta pääsin suhteiden kautta apulaiseksi matkamuistomyymälään Champs Elysées’lle. Työpäivät olivat pitkiä, 10-tuntisia – tai matkat mukaan lukien 12-tuntisia. Myimme mm. purkitettua Pariisin ilmaa 10 frangilla per purkki. 

Kinkkisin tilanne oli, kun astuin vahingossa työkaverin reviirille. Saimme lastin Eiffel-tornin pienoismalleja ja ryhdyin lajittelemaan niitä hyllyihin. En tiennyt, että tämä oli perinteisesti erään toisen työkaverin bravuurihomma, enkä olisi tulokkaana saanut mennä mestaroimaan hänen tontilleen. Sain torniekspertiltä todella kovasanaista palautetta ja luikin T-paitahuoneeseen itkemään.”

– Nainen, 37

Kesätoimittajana kaljanhaussa

“Olimme Kuopiossa lehtimiesten majalla saunomassa. Saunoimme, uimme ja nautimme kesäjuomia aamunkoittoon asti. Kaikkien harmiksi olut pääsi loppumaan keskellä yötä. Koska paikallisen sekatavarakauppiaan poika oli hyvä kaverini, lupasin vanhemmille toimittajakollegoille reteästi hommaavani uuden korin kaljaa alta aikayksikön. Seniorijournalistit kuuntelivat uhoani epäuskoisen näköisinä, mutta en lannistunut, vaan lähdin nuoruuden innolla keppananhankintapuuhiin.

Kävelymatka kaupalle kesti alle kymmenen minuuttia. Kaverini asui kaupan yläkerrassa. Heittelin pieniä kiviä ikkunaan, mutta mitään ei tapahtunut. Jatkoin viskelyä ja pelkäsin, että ikkuna hajoaa tai itse kauppias herää. Lopulta kaverini avasi hämmästyneenä ikkunan. Kerroin hänelle asiani ja hän vinkkasi minut sisään myymälään. Hiivimme kauppaan, josta kaappasin täyden kaljakorin syliini.

Rinta rottingilla saavuin takaisin saunalle. Voi sitä riemua ja selkään taputtelua, kun sahti taas virtasi! Olin lunastanut paikkani aitojen lehtimiesten joukossa.”

– Mies, 53

Väsähtänyt hotellisiili

“Nuoruuteni kesänä hommailin hotelliketjun maskottisiilinä. Aloitin aamut jo kuuden aikaan aamupalalla astioita korjaten, minkä jälkeen pukeuduin siilikostyymiin ja siirryin lasten leikkinurkkaukseen. Aikaiset aamut ja edellisten iltojen kesäiset riennot tekivät minut usein hyvin väsyneeksi. Joinain aamuina istutin lapset katsomaan piirrettyjä, hivuttauduin itse seinää vasten ja varmistin, että siilin pää pysyi pirteässä pystyasennossa, kun otin pienet horrostorkut asun suojissa.”

– Nainen, 29

Spedeilyä

“Ensimmäisiä ‘oman alan’ töitä pääsin tekemään nimeltä mainitsemattoman valtiollisen vedonlyöntimonopolin leivissä. Kilpailimme muiden kesätiedottajien kanssa siitä, kuka saa eniten palstamillimetrejä: etenkin pienimmät paikallislehdet julkaisivat usein jättipotti- ja voittajatiedotteet suoraan sellaisinaan. Pääsin myös tuuraamaan Speden Spelien ja Bingoloton kilpailijana, kun etukäteen buukatut julkkisvieraat olivat peruneet osallistumisensa.”

– Nainen, 36

Man Basic

“Myin miesten pukuja hidaskävelyisistä TV-mainoksistaan tunnetun vaateketjun myymälässä. Eräs mieleenpainuvimmista asiakkaista oli kansallispukuinen isäntä, joka tuli ostamaan uusia alushousuja. Hän kutsui minut sovituskoppiin tarkistamaan, mikä hänen nykyisten kalsonkiensa koko oli, jotta voisi ostaa samanlaisia. En uskaltanut kurkata, kun hän venytti vyötärökuminauhaansa, mutta suosittelin joka tapauksessa kohteliaasti XL:ää.

Kesän lopussa esimieheni havaitsi, etten itse ollut koko kesänä käyttänyt ketjumme omia vaatteita ja sain asiasta nuhteita.”

– Poika, 28

Kuukauden myyjä

“15-vuotiaana sain unelmaduunin rullalautamyymälästä. Tapasin muita työntekijöitä lähinnä kesän ensimmäisenä ja viimeisenä päivänä – sain siis paljon itsenäistä vastuuta. Tuotteiden hinnat päätin lähinnä arvaus-metodilla ja kavereille myin halvemmalla.

Seuraavana kesänä etenin urallani puhelinmyyjäksi. Toverini Bo-Axel oli löytänyt meille paikat lehti-ilmoituksen kautta. Alkoholistin näköinen setä löi meille puhelinluettelot kouraan: Bo-Axel aloitti luettelon alkupäästä ja minä lopusta. Palkkojen maksussa oli hieman ongelmia, mutta kerran voitin Kuukauden myyjä -arvonimen ja sain palkinnoksi Polaroid-kameran. Vaihdoin kameran Playstation 1:een puhelauluartisti Asan kanssa.”

– Mies, 33


Kuva: JD Hancock (Creative Commons)

 

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje