Kehitysyhteistyö 2 minuutissa

15.09.2014

Maija Kestilä

Viime keväänä saimme kunnian vetää Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöviestinnän työpajan, jossa määriteltiin Suomen kehitysyhteistyön ydinviestit. Harmillisen usein hedelmällisissäkin työpajoissa tarkkaan viilatut viestit jäävät pölyttymään ja odottamaan käyttöönottoa strategiakansien väliin. Nyt viestit purkitettiin esite- ja videomuotoon ennätysajassa. YouTubesta ei pölyjä pyyhitä.

Hommassa oli haastetta: Kuinka kahden minuutin videolla voi näyttää, että kehitysyhteistyön avulla miljoonilla ihmisillä on mahdollisuus parempaan elämään tai osoittaa, että Suomi tekee osansa köyhyyden vähentämisessä?

Halusimme vangita videolle suomalaisten näkökulman, mutta tuoda Etiopian kaivot ja Sambian yrittäjäprojektit lähemmäs meitä. Mutta miten? Silmissäni vilisi tekstejä, vietnamilaisia mopoja ja afrikkalaisia kaivoja, suomalaisia eri ympäristöissä. Lähtisivätkö ministerit mukaan ideoihimme?  Halusimme näyttää, että vakaa, tasa-arvoinen ja turvallinen maailma on myös Suomen, meidän kaikkien, etu.

Viesteille oli löydettävä kertojat, joten kuljimme kuvaaja Jussi Ratilaisen kanssa kaupungin katuja sateella ja paisteella, ja nyimme ihmisiä hihoista. Lopputuloksena syntyi koskettava video, jota katsoessa toivottavasti pyyhitään jotakin muuta kuin pölyjä.

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje