Katalysaattori mielen harhapoluille

31.01.2017

Elina Holley

Taide julkisissa paikoissa tekee hyvää

Tavallinen on tylsää, joten kaltaiselleni kulttuurin suurkuluttajalle odottamaton kokemus on paras. Ainakaan yleensä arkinen rutiini ei stimuloi mieltä tai tuo ahaa-elämyksiä. Poikkeavuus on kiehtonut minua aina. Ahmin inspiraatiota muun muassa Roald Dahlin vinksahtaneista tarinoista ja oudonupeista muotikuvista. Ei siis ihme, että rosoinen katutaide viehättää.

Minulle katutaiteen hienous on oivaltavissa kohtaamisissa arjen keskellä. Se tarjoaa uutta kulmaa tuttuun näkymään. Parhaimmillaan katutaide toimii katalysaattorina harhapolulle: se pysäyttää jokapäiväiset puuhat ja hidastaa hektistä elämää. Saattaapa se jopa johdatella mielikuvitusmatkalle.

Uskaltauduin itse toteuttamaan unelmaani, kun G-REX kollektiivi perustettiin muutama vuosi sitten. Iso pensseli veikin sitten koko käden. On hieno tunne tuoda fantasiaa sinne missä ihmiset ovat. Kadulla saatu suora palaute innostaa, kun tietää, että työ on merkityksellinen osa monen jokapäiväistä elämää.

Katutaiteella on nostettu asuinalueiden arvoa, tuotu asukkaita tiiviimmäksi yhteisöksi. Se on luonut alueiden identiteettejä ja muokannut myönteisempiä mielikuvia. Vaikka katutaiteella ei ole elitististä leimaa, se voi haastaa katsojan, ja ärsyttää, aivan kuten korkeakulttuuri. Joskus ristiriitaisitakin teoksista on tullut alueen symboli, jopa tärkeämpi kuin arkkitehtuurillisesti arvokas rakennus. Tosin Suomi on edelleen melko väritöntä maaperää, sillä sekä töhryn että taiteen teilannut nollatoleranssi vaikutti vielä viime vuosikymmenellä.

Vaikka maamme hurahti muraalehin vasta viime vuonna, on luovia toimistoja koristeltu seinämaalauksin täälläkin jo pitkään. Työhyvinvoinnin tuomasta tuottavuudesta on kohistu kauan, joten taiteen virkistävää vaikutusta soisi kokeiltavan myös perinteisimmilläkin aloilla. Onneksi rohkeitakin löytyy joukosta: pääsin toteuttamaan maalauksen Rittal Oy:n näyttelytilaan asiakkaiden ja työntekijöiden iloksi viime joulukuussa. Suuri teollisuuskaappi on ihanteellinen kanvaasi, sillä jokaisella sivulla voi näyttää uuden puolen teoksesta.

Taiteen ei tarvitse olla tarkoituksenmukaista tai tuottoisaa, mutta minulle se on myös keino vaikuttaa. Sen sijaan, että pyrkisin kuvittamaan kannanottoja, yritän maalata väri-ilottelua ja saada ihmiset hymyilemään. Positiivisuus moninkertaistuu yleensä jaettaessa.

Katso vauhdikas video Rittalin maalauksen valmistumisesta!

Elina Holley

Designer, kuvittaja, taiteilija

Liity Elinan seuraan

linkedin.com/in/elinaholley

behance.net/elinaholley

twitter.com/elinaholley

instagram.com/elinaholley

facebook.com/eveningdrawings 

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje