Karismalle on nyt kysyntää

16.04.2014

Jukka Koivisto

Pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja vaihtuu ensi kesänä. Sdp:n puheenjohtajan paikasta ja siten myös valtiovarainministerin pestistä käydään tiukkaa taistoa. Liuta ministereitä pyrkii europarlamenttiin. Ei mikään ihme, että valtakunta on sakeana henkilöspekulaatioita. Eräässä pienessä ryhmässä pohdittiin kandidaattien kyvykkyyksiä. Yhdellä keskusteluun osallistujista oli lähes jokaisen henkilön kohdalla kommentti valmiina: ”Hyvä asiaosaaja, mutta noihin tehtäviin ei riittävästi karismaa!”.

Muistui mieleen MIT:n professori Rudiger Dornbuschin piruilu ekonomisteista: ”Hän on henkilö, joka on hyvä numeroissa, mutta jolla ei ole riittävästi karismaa päästäkseen tilintarkastajaksi!”.

Mitä karisma on?

Käsite karisma yleisesti ymmärretään yksilön voimakkaana kykynä viehättää ihmisiä tai vaikuttaa heihin. Aiheesta väitellyt Tuomo Takala toteaa, että karisma viittaa tiettyjen ihmisten harvinaiseen luonteenpiirteeseen, joka on yhdistelmä erityisen suurta viehättävyyttä sekä ”magneettista” persoonaa tai ulkonäköä. Karisma viittaa erityisesti ihmisiin, jotka vetävät helposti huomiota ja ihailua puoleensa. Karisma voi olla myös negatiivista, jolloin henkilö herättää suuressa joukossa ihmisiä lähinnä vihan tunteita.

Jokainen muistaa hetkiä, jolloin kohdatessaan uuden ihmisen tämä uusi tuttavuus ottaa koko tilan haltuunsa vailla minkäänlaista itsensä korostamista tai pöyhkeilyä. Kuten Takala toteaa, karisma, valta ja johtajuus nivoutuvat monella tavalla toisiinsa. Karismaattinen johtaja toimii keulakuvana, johon organisaation jäsen voi samaistua. Sitoutuminen ja luottamus syntyvät tunnepohjalta.

Korkea virallinen asema luo aina karismaa. Valtionpäämiehet, merkittävissä asemissa olevat poliitikot tai näkyvät yritysjohtajat saavat jo asemansa perusteella tietyn sädekehän ympärille. Kun yhteiskunnallinen asema lähtee, useimmiten karisma seuraa mukana.

Ansaittua vai keinotekoista karismaa?

Keinotekoinen karisma on pitkälti median luomaa. Tällaista karismaa voi rakentaa esiintymällä vaikkapa tv –show:n vetäjänä räikeästi ja provokatiivisesti, pukeutumalla kalliisti tai erikoisesti ja ylipäätään tavalla, joka saa julkisuuden kiinnostumaan. Tärkeämpää on näyttäytyminen kuin käyttäytyminen. Esimerkkejä jokainen havaitsee arkipäivässään lukuisia.

Ansaittu karisma on kaikkein arvokkainta ja todellisinta. Karisma on rakentunut vuosien varrella elämäntyön kautta. Sitä et voi saada hamuamalla paljon rahaa tai valtaa. Ansaittu karisma perustuu vahvaan energiaan ja voimakkaaseen tahtoon. Sosiologi Max Weber totesi, että karisma on tunteen asia, jota ei voi järjellä selittää.

Sekin päivä tullaan näkemään, että joku mainio ja omasta mielestään erinomainen tuotekehittelijä keksii karismavalmennukset tai karismabarometrin ja alkaa markkinoida niitä yrityksille ja muille organisaatioille. Karismaattiseksi ei voi vain ryhtyä – yrittäjiä kylläkin havaitsee tavan takaa.

Johtajille karismaa alkaa kertyä siitä, että elää itse kuin opettaa. Kuuntelee ja arvostaa muita. Tekee päätöksiä ja kantaa vastuuta. Joukot seuraavat mukana ja paketti on valmis.

 


Kuva: Boston Public Library, Creative Commons

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje