Kaiku testaa: Nykynuorison suosimat mobiiliviestimet

14.11.2013

Juho Toivonen

Facebookin tulosjulkistuksen ja Twitterin listautumisen yhteydessä on noussut otsikoihin nuorten Facebookin käytön väheneminen. Facebook myönsi itsekin, että palvelu menettää nuoria käyttäjiä.  Nuorten viestittelyn siirtymistä muihin kanaviin on perusteltu esimerkiksi vanhempien läsnäololla Facebookissa. Kokeilimme muutaman nuorten suosiman viestintävälineen. Kokeilualustana toimi iPhone 4.

Viitekehys. Viestiminen jaettiin kolmeen ryhmään. Viestittely sosiaalisen median kanavissa oli testissä kahdenvälistä, aiheen tai tapahtuman ympärillä tapahtuvaa, tai jonkin ryhmän keskinäistä viestintää.

Ensimmäisenä kokeilussa on WhatsApp. Palvelu oli jo ennestään asennettuna testiryhmän puhelimeen. Ensimmäiset testiryhmän talteen jääneet viestit palvelussa olivat lokakuulta 2011. Testiryhmän tuomio on, että kahdenväliseen viestittelyyn palvelu toimii yhtä hyvin kuin tekstiviestit. Tapahtuman ympärille rakennetut WhatsApp -ryhmät toimivat ihan hyvin, mutta aiheen ympärille rakennetut ryhmät toimivat Facebookissa paremmin. Parhaiten toimivat kaveriporukan viestiryhmät. Mihinköhän viestit lopulta päätyvät? Kokeilimme todella arveluttavia sisältöjä chatissa. Testiryhmää ei ole ainakaan vielä seurannut musta auto tummennetuilla laseilla kaupungilla.

Seuraavana kokeiluvuorossa on suomalainen Ninchat. Ninchatin sivuilla kerrotaan sen olevan “Your secret communication weapon”.  Ninchatin taustalla on samoja henkilöitä kuin Irc-gallerian. Palvelu lupaa sähköpostien, telekonferenssien ja tapaamisten vähenemistä sekä hauskuuden ja sitoutumisen lisääntymistä. Palvelu on tarkoitettu ilmeisesti yrityksille eikä nuorille. Testiryhmältä menee fiilis. Ninchatin testaaminen tyssää lopulta siihen, ettei sovellusta löydy Appstoresta. Ninchat taisi eksyä väärään testiin.

Kik

Kolmantena lauluvuorossa on Kik messenger. Palvelu on testiryhmälle uusi tuttavuus. Asennusvaiheessa kiinnostus herää, kun pop-up ikkuna kertoo tuotteen sisältävän K-17 -materiaalia. Testiryhmää jännittää vähän. Kikissä on rakennettu ”kortteja”, joiden avulla viestimisestä on tehty hauskaa. Suosituin on Costume Party, jossa piirretään toiselle kilpailijalle puku ja yritetään arvata, mitä kilpailija esittää. Costume Partyssä on mahdollista valita oma kaveri tai Kik arpoo pelikaverin. Kikissä on muutenkin paljon ominaisuuksia, joissa pelataan ja tutustutaan uusiin ihmisiin. Vaikuttaa hauskalta ja jännältä. Kortteja löytyy videoiden ja kuvien jakoon sekä meemien tekoon. Ohjelmassa yhdistyvät pelaaminen, chattaily ja kissavideot. Kik on vähän niin kuin WhatsApp, mutta leikkisämpi. Ohjelma on todennäköisesti monen opettajan painajainen, jos oppilailla on kännykkä luokassa. Testiryhmän mielestä palvelu soveltuu parhaiten ryhmän pikakeskusteluun.

Testin jälkeen tuntuu oudolta, että näitä palveluita edes verrataan Facebookiin. Kikin ja WhatsAppin käyttötarkoitus ja kokemus ovat täysin erilaiset kuin FB:ssa. Niitä on nopea, hauska ja helppo käyttää mobiililla, eikä palveluissa ole häiritsevää mainontaa. Tieto liikkuu kätevästi kavereiden välillä. Kokeilimme myös WeChat– ja SnapChat-palvelut, jotka asettuvat jonnekin Kikin ja WhatsAppin välimaastoon. 

Testiryhmä suosittelee, että hajautat 3 miljardin dollarin sijoituspääomasi tasaisesti kaikkien tässä jutussa mainittujen viestipalveluiden kesken. Jokin niistä on Uusi Facebook. Tai sitten ei… Päätösvalta on maailman teinien hyppysissä.


 

Kuva: Flickr-käyttäjä Daniel Oines, Creative Commons

Kuvituskuva testiryhmän oma ruutukaappaus Kikistä

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje