Kaiku testaa: Kuukausi ilman Facebookia

08.04.2014

Petteri Puustinen

Muistatko päivän, jolloin käytit viimeisen kerran Myspacea? Entä Altavistaa? Tai Sonera Plazaa? Entä uskotko, että muistat päivän, jolloin lopetat Facebookin käytön?

Facebook on tällä hetkellä ulottanut lonkeronsa käytännössä kaikkialle: Facebook-sivusta on tullut sekä yksityisille kansalaisille että yrityksille yhtä olennainen osa arkea kuin postiosoitteesta tai puhelinnumerosta. Silti Facebook ei tule hallitsemaan ikuisesti: jo nyt poristaan siitä, miten nuorimmat käyttäjät virtaavat muihin palveluihin.

Koska haluan olla Nuori Edelläkävijä ainakin omissa päiväunissani, päätin itsekin lopettaa Facebookin käytön – testimielessä yhdeksi kuukaudeksi. Tässä suurimmat plussat ja miinukset testijaksolta:

+ Autuas tietämättömyys

Facebook-käytön hurmosvaiheessa jokunen vuosi sitten ”kaikki” olivat ”koko ajan” Facebookissa. Jokaisella käyntikerralla näki kiinnostavia tarinoita kavereiden arkipäivästä ja pääsi osalliseksi heidän siihen asti piilossa pysyneistä ajatuksistaan. Jossain vaiheessa Facebookista kuitenkin tuli useimmille imagonrakennustyökalu ja julkaisukynnys nousi korkeaksi. Ei enää satunnaisia ajatuksia päivän varrelta, vaan tarkasti aseteltuja tunnelmakuvia brunsseista ja vauvoista, business-henkisiä linkkejä oman firman töistä tai iltapäivälehtien sivuilta jaettuja ”uutisia”.

Lakattuani käyttämästä Facebookia elämässäni oli vähemmän puolituttuja koiria, tuntemattomia vauvoja, mitäänsanomattomien firmojen mukakiinnostavia urotekoja, tyhjänpäiväisiä julkkisjuoruja ja kuvia ruoasta. Elämänlaatuni ei suinkaan heikentynyt, vaan tietämättömyys tuntui autuaalta.

+ Vähemmän tyhmää kohderyhmää

Facebook on mainostajan unelmatyökalu: markkinointiviestin voi kohdistaa huipputarkasti juuri oikealle yleisölle. Esimerkiksi minä olen ilmeisesti juuri oikea yleisö mm. lentäjäkoululle, pipofirmalle, viikinkiravintolalle ja eurovaaliehdokkaalle. Lisäksi minulle mainostetaan myös kavereideni Facebook-käyttäytymisen perusteella: koska joku jossain joskus yhden kerran tapaamani ”ystävä” on joskus ilmoittautunut laivayhtiön Facebook-tykkääjäksi luultavasti arpajaispalkinto mielessään, minä saan nyt kehotuksia lähteä risteilylle. 

Facebook-tauon aikana en saanut tietää, että minun kannattaisi ostaa myssy, kouluttautua liikennelentäjäksi tai lähteä kuuntelemaan Laura Voutilaista Itämerelle. Pärjäsin silti aivan mukavasti ja olin elämääni aivan tyytyväinen ilman näitäkin. Tai jos en ollut, se johtui jostain, jota uusi päähine tai lava tax free -olutta ei varmasti ratkaisisi.

(Tässä vaiheessa poistan kielen hetkeksi poskesta ja muistutan aivan tosissani, että Facebook-mainonta tietysti voi toimia erittäin hyvin, jos se vain osataan tehdä oikein. Suurin osa mainostajista ei vain tunnu vaivautuvan pohtimaan mainosten kohdistamista aivan loppuun asti. Onneksi tähän on saatavilla apua.)

+ Irti addiktiosta punaiseen palloon

Minulla on pahana tapana tarkastaa tuoreet Facebook-ilmoitukset heti herättyäni. Unenpöpperössä napsautan älypuhelimen häikäisevän kirkkaan ruudun päälle, hamuan peukalollani Facebook-kuvaketta ja odotan, että yläreunan palkissa loistaisi punainen pallero merkkinä yön aikana tapahtuneista hienoista asioista.

Facebookiton kuukausi merkitsi myös ”cold turkey” -tyylistä irtaantumista punaisen pallon vaikutuspiiristä. Parannuin addiktiosta erittäin nopeasti, mutta korvikkeeksi löysin Instagramin klikkailemisen. Ojasta allikkoon, siis.

– Kutsuttu kutsumaton vieras

Eräs Facebookin tärkeimmistä ominaisuuksista on kätevä tapahtumakalenteri. ”Eventsin” kautta on helppo kutsua ihmisiä kekkereille ja retkille ja nähdä mihin on itse tullut kutsutuksi. Facebookin kilpailijat ja vaihtoehtoiset palvelut eivät tarjoa täysin vastaavaa ratkaisua.

Facebook-paussi oli vaarassa tehdä verkon ulkopuolisesta elämästä epäsosiaalisempaa, kun ei päässyt näkemään, millaisia kissanristiäisiä oli tarjolla ajantappotarkoituksiin. Onneksi sain tärkeimmistä muistutuksen vielä isoisänaikaisella SMS-viestillä. Pidemmän päälle huteja kuitenkin varmasti sattuisi!

– Linjat katki

SMS-viesteistä päästäänkin aasinkestävää siltaa Facebookin yksityisviesteihin. Jo ennen WhatsAppin yleistymistä Facebookin ”inbox-viestit” ehtivät korvata perinteiset tekstiviestit lähes täysin, ainakin kaikessa ei-kiireellisessä keskustelussa.

Elo ilman Facebookia merkitsi myös eloa ilman yksityisviestejä, mikä hankaloitti arkea. Olin kyllä ilmoittanut Facebook-tauostani statuspäivityksessä ennen palvelusta poistumista, mutta eihän niitä päivityksiä kukaan lue (tai näe!), joten inboxiin pukkasi viestiä lakkaamatta.

Ja jos aivan totta puhutaan, kävin kyllä tarkistamassa yksityisviestit pariin otteeseen.

Yhteenveto: Parasta ennen -päivämäärä lähestyy

Testikuukausi ilman Facebookia patosi turhan informaation tulvaa ja paransi mielenrauhaa, vaikka tietyt käytännön tilanteet hieman hankaloituivatkin. Vielä keväällä 2014 tilanne ei ole sellainen, että Facebookin käytön voisi noin vain lopettaa: koska kuitenkin lähes ”kaikki” ovat vielä siellä ja niin suuri osa arjen viestinnästä hoidetaan Facebookin välityksellä, elämä ilman sitä käy tarpeettoman hankalaksi.

Meitä Facebook-taukojen kokeilijoita ilmaantuu kuitenkin varmasti yhä enemmän ja jossain vaiheessa nuo tauot voivat yllättäen venähtää. Itsekin olen oikeastaan Myspacesta vain tauolla… jo vuodesta 2008.

 


Kuva: Flickr-käyttäjä CharlotteT90 / Creative Commons

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje