Kaikuja-podcast: Kärnästyttääkö?

24.05.2018

Tästä jutusta alkavat uudet Kaikuja-podcastimme. Pureudumme podcasteissa kiinnostaviin viestinnän ja vaikuttajaviestinnän ilmiöihin. Haluamme tarjota monipuolisen kirjon haastateltavia, aiheita ja näkökulmia. Mielellämme otamme myös toiveita vastaan! Laita ehdotuksesi meille vaikkapa sähköpostitse osoitteeseen markkinointi@kaikuhelsinki.fi 

(Kaikista malttamattomimmille hätähousuille tiedoksi: Kaiun ensimmäisen podcastin löydät tekstin loppuvaiheilta.)

Kärnästyttääkö, kansanedustaja Mikko Kärnä?

Aina luotettavan Urbaanin sanakirjan mukaan kärnästyminen tarkoittaa ”voimakasta ja tarpeetonta närkästymistä pienestä ja vähäpätöisestä asiasta.”

Harva ensimmäisen kauden kansanedustaja on saanut nimensä sanakirjaan. Keskustan ja Lapin edustaja Mikko Kärnä on.

Tosin eivät ne närkästymisen aiheet aina vähäpätöisiä ole. Kärnä on ollut puolustamassa aktiivisesti Katalonian itsenäisyyttä, liberaalimpaa alkoholilainsäädäntöä ja avioliiton tasa-arvoa vaalipiirissä, joka on vanhoillislestadiolaisuuden tärkeitä tukialueita. Muut lempiaiheet pyörivät luonnon ja metsästyksen ympärillä, mutta jos pusikossa rasahtaa, Kärnä kyllä ampuu muutakin.

”Jos ei kukaan suutu, mikään ei muutu”, Kärnä on julistanut sosiaalisessa mediassa. Moni on ainakin suuttunut. Muutokset tulevat ehkä perässä.

Uuden ajan poliitikko on viestintäaktiivi

Kärnä on uuden ajan politiikko vanhoillisesta vaalipiiristä. Tiedotteita lähtee siihen tahtiin, että lehtien toimituksissa puhutaan yleisesti päivän Kärnästä. Nimitys ei ole liioittelua, Kärnä kertoo itsekin lähettävänsä keskimäärin viisi tiedotetta viikossa. Viestinnän volyymi vastaa noin kahta eduskuntapuoluetta.

Politiikka on viestintää, ja näkyvyyttä haetaan erityisesti vaalien alla printtimedian lisäksi sosiaalisessa mediassa, missä Kärnä on vahvoilla. Edustaja Kärnän Twitter-näkyvyys vastaa hyvinkin muutaman maakuntalehden näkyvyyttä kaikissa kanavissa yhteensä.

Perinteisesti poliitikot ovat mielellään tehneet ulostuloja aiheista, jotka yhdistävät suurta määrää ihmisiä. Kärnä toimii toisin: hän puhuu asioista, jotka erottavat ihmisiä. Kannattajien ja vastustajien määrä kasvaa samassa tahdissa. Takapenkkiläinen voi toimia näin. Silloin voi sotia, kun ei tarvitse sopia.

Kekkosen jalanjäljissä

Kärnän edeltäjä uuden median haltuunotossa oli Urho Kekkonen. Mannerheim tuskin puhui suomea, ja Paasikiven tekohampaat putoilivat kesken radiopuheiden, mutta Kekkonen oli sähköisen median mestari, joka esiintyi sulavasti niin radiossa kuin TV:ssäkin. Niin hyvin, että moni voisi ottaa hänestä mallia edelleenkin.

Ristiriitojen kautta viestivä Kärnä voi olla uuden aikakauden ensimmäinen poliitikko. Sosiaalisessa mediassa etsitään polttoainetta päivän skandaaleihin, ja media hakee kärjekkäitä vastakkainasetteluita klikkiotsikoiksi. Kysyntä on olemassa, Kärnä hoitaa tarjonnan.

Paavo Väyrynen tiputtaa kesällä Kärnän reserviin, mutta uudet vaalit ovat alle vuoden päästä. Medianäkyvyydeltään ylivertaiselle Kärnälle valituksi tuleminen on ilmoitusasia.

Mutta tyytyykö Kärnä tähän? Hah. Luvassa on viestintää aivan uudella volyymilla, kun kokouksia on vähemmän ja aikaa enemmän. Kansalaiset, teitä on varoitettu. Kärnä tulee takaisin.

Kuuntele podcast:

Spotify-käyttäjänä voit vaihtoehtoisesti kuunnella podcastin myös Spotifyn kautta:

Avaa Spotifyssa

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje