Jos et tiedä mitä sanoa, kuuntele

Kaiku Helsinki

26.10.2021

Tiedätkö sen ihmistyypin, joka aina osaa sanoa ne oikeat sanat tilanteesta riippumatta? Sen mahtavan ystävän, kollegan tai perheenjäsenen, joka vaistoaa, milloin kaipaat hyviä neuvoja tai rohkaisun sanoja ja milloin pelkkiä kuuntelevia korvia.

Itse kuulun siihen toiseen, omien havaintojeni perusteella yleisempään ihmisryhmään, joka saattaa mennä tuppisuuksi vaikealta tuntuvissa tilanteissa. Olen aina miettinyt, kuinka löytää ne oikeat sanat. Cocommsin vuorovaikutusvalmennuksessa pääsin vihdoinkin vähän jyvälle siitä, miksi puhuminen on välillä vaikeaa.

Arkisissa vuorovaikutustilanteissa kuulemme, mutta emme kuuntele

Oivalsin, ettei näissä tilanteissa kyse olekaan puhumisesta vaan kuuntelemisesta – ja halusta ymmärtää. Arkisissa vuorovaikutustilanteissa usein kuulemme, mutta emme aktiivisesti kuuntele. Näemme asiat omien lasiemme läpi, vedämme nopeita johtopäätöksiä tai annamme ajatuksiemme karkailla ruokahuollon pyörittämiseen tai edessä siintäviin viikonloppusuunnitelmiin. Silloin moni merkityksellinen asia menee väistämättä ohi. Emme välttämättä huomaa sanattomia signaaleja.

Jos toista tosiaan haluaa ymmärtää, keskittymisen tulee olla omien tulkintojen ja kiireiden sijaan keskustelukumppanin asiassa. Sanojen lisäksi on huomioitava vastapuolen nonverbaalisia vihjeitä, kuten äänensävyä, kehonkieltä, puherytmiä ja äänenpainoja. Kokonaisvaltaisen kuuntelun avulla on myös helpompi peilata toisen tunteita ja löytää ne kuuluisat oikeat sanat. Mutta loppujen lopuksi kyse ei ole yksittäisistä sanoista vaan siitä, että toinen kokee tulleensa ymmärretyksi.

Aktiivisen kuuntelun lopputulos pätemisen sijaan voi yllättää positiivisesti

Aktiivinen kuuntelu voi myös auttaa pattitilanteissa, joissa yhteinen sävel ei ota löytyäkseen tai on jumiuduttu aina hedelmälliseen juupas-eipäs-väittelyyn. Kun vaihdatkin lähestymistapaa ja yrität aktiivistesti kuunnella pätemisen sijaan, lopputulos voi yllättää. Jos vastapuoli tuntee itsensä kuulluksi ja arvostetuksi, yhteys ja sitä kautta myös vuorovaikutus paranee.

Miten tätä ihmeellistä kuuntelumetodia voi harjoitella? Se on aktiivinen valinta ja vaatii paneutumista ja halua päästää irti omista ajatuksistaan. Näillä vinkeillä pääset alkuun:

• Keskity puhujaan
• Pidä katsekontakti ja osoita eleilläsi, että kuuntelet
• Älä keskeytä puhujaa
• Älä neuvo tai kerro omia mielipiteitäsi, jos sitä ei erikseen pyydetä
• Kysy avoimia kysymyksiä

 

PS. Jos aktiivinen kuuntelu ei heti onnistu, ei kannata soimata itseään. Kukaan ei pysty kuuntelemaan aktiivisesti koko ajan.

PPS. Aktiivista vuorovaikutusta voi harjoitella myös esimerkiksi Teamsin välityksellä – kokeiltu on!

 

Kirjoittaja

Susanna Rapp on Cocommsin viestintäkonsultti, jonka paras saamansa neuvo työelämässä (ja muutenkin) on ”älä oleta”. Ihmisten lisäksi hän yrittää aktiivisesti kuunnella lintuja ja muita luonnonääniä.

Blogi on alunperin julkaistu viestintätoimisto Cocommsin sivuilla.

Psst. Mietitkö, miten Cocomms meihin liittyy? Lue sivuiltamme lyhyt kertaus kevään tapahtumiin, jolloin yhdistyimme viestintätoimisto Cocommsin kanssa. Lue lisää täältä.

 

Me Kaiulla järjestämme vuorovaikutuskoulutuksia myös asiakkaillemme. Ole rohkeasti yhteydessä, mikäli etsitte tukea ja työkaluja yhteisönne vuorovaikutustaitojen uudelleenrakentamiseen tai kehittämiseen. Ota yhteyttä: sales@kaikuhelsinki.fi 

 

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje