Infografiikka: Mistä on ministereiden erityisavustajat tehty?

23.05.2015

Kimmo Collander

Ministereiden erityisavustajilla ja valtiosihteereillä on suora pääsy politiikan ytimeen. Se, mistä avustajat rekrytoidaan tehtäviinsä, kuvaa paljolti suomalaisen yhteiskunnallisen päätöksenteon luonnetta. Kaiun Kimmo Collander kirjoitti aiheesta syvemmin tänään 23.5. ilmestyneessä Helsingin Sanomien Vieraskynässä.

Alla olevassa infografiikassa olemme selvittäneet, mistä Kataisen ja Stubbin hallitusten ministerien erityisavustajat tulivat – ja mihin he ovat pestiensä jälkeen jatkaneet. Jaottelimme erityisavustajien ja valtiosihteereiden edelliset ja avustajan pestiä seuranneet työpaikat kahdeksaan eri luokkaan: ammattiyhdistykset, elinkeinoelämän ja työnantajajärjestöt, yritykset, julkishallinto, viestintätoimistot, puolueet, kansalaisjärjestöt sekä muut. Nostimme viestintätoimistot omaksi luokakseen, koska ne erottuivat joukosta selkeästi.

Tiedot on saatu eri verkkosivujen nimitysuutisista, LinkedInistä ja erityisavustajien omilta verkkosivuilta.

Bonus: Muutamia knoppitietoja erityisavustajista

– Vuoteen 1990 erityisavustajat toimivat poliittisen sihteerin nimikkeellä.

– Ajatus poliittisista sihteereistä tuotiin Itävallasta 1960-luvulla. Tuolloin SDP:n tiedottaja Pauli Burman vieraili Wienissä ja sai idean keskusteltuaan ulkoministeri Bruno Kreiskyn poliittisen avustajan kanssa.

– Erityisavustajia (tuolloin poliittisia sihteereitä) alettiin nimittää Suomessa vuonna 1968.

– Järjestelmä alkoi vakiintua vuonna 1970. Ensimmäisten nimitettyjen joukossa oli muun muassa Paavo Väyrynen, josta tuli Ahti Karjalaisen poliittinen sihteeri.

– Vuosina 1970–1996 oli yhteensä 257 erityisavustajaa, joista naisia oli vain 49 ja miehiä 208.

Kataisen ja Stubbin hallituskausilla erityisavustajia ja valtiosihteereitä oli yhteensä 124. Heistä 56 oli naisia.

Lähde: Max Mickelsson (1997) Eviga politruker. Pro gradu -tutkielma.


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

4 syytä, miksi lobbaus lisääntyy tänäkin vuonna – “Parhaimmillaan lobbaus muuttuu entistä läpinäkyvämmäksi. Kekkosslovakiassa kukaan ei tiennyt, mitä järjestöjohtajat ja poliitikot saunan lauteilla loppuyöstä sopivat.”

Vähiä meppejä ei saa haaskata merkityksettömiin valiokuntiin – “Jokainen Euroopan parlamentin jäsen toimii vaalipiirinsä valitsemana edustajana ja eurooppalaisen puolueryhmän jäsenenä. Ei ole olemassa ”Suomi-ryhmää”, eivätkä suomalaiset mepit äänestä merkittävissä asioissa likimainkaan samoin.”

Some-osaaminen on johtajan perustaito – “Kalkkiksille tai ainakin heidän johtamilleen yrityksille voi käydä kalpaten.”

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje