Ideat vaativat tilaa – kalenterista?

29.10.2013

Anni Pakonen

Kun kerron ystävilleni tai sukulaisilleni mitä teen työkseni, kuvailen yleensä erilaisia työtehtäviä unohtaen usein sen kaikkein antoisimman: ideoinnin. Uusien ideoiden kehittäminen kuuluu olennaisena osana viestintätoimiston arkeen ja oikeastaan lähes kaikkeen tietotyöhön. Jokaisen tietotyöläisen on kuitenkin itse huolehdittava siitä, että antaa uusille ajatuksille ja ideoille tilaa. Ideat kun eivät synny tyhjästä – hyvät ainakaan. Koettakaapa palauttaa mieleenne hetkiä, jolloin lamppu päässänne on viimeksi syttynyt – näin käy harvoin kesken puuhakkaan työpäivän.

Hesari julkaisi vastikään mainion jutun aivojen toiminnasta. Jutussa käsiteltiin muun muassa huonoja ideointitapoja: erityisen kritiikin kohteeksi joutui yleinen tapa kokoontua tiettyyn paikkaan tiettyyn aikaan muka “olemaan luovia”. Se ei varmasti ole paras mahdollinen keino, mutta HS kuitenkin unohtaa tämän tavan olennaisimman tarkoituksen: yhdessä ideoimisen. Olen viime viikkoina osallistunut täällä toimistolla useampaan ideointisessioon, joissa lähdettiin suorastaan lentoon, vaikkei oma oloni – tai muidenkaan olo – olisi neukkariin kävellessä ollut se kaikkein idearikkain. Parhaat ideat syntyvät yhdessä.

On äärimmäisen palkitsevaa huomata, kuinka ideat ruokkivat toisiaan ja kuinka työkaverit keksivät yhdessä toinen toistaan parempia ehdotuksia, joista lopulta hiotaan ne timantit. Loistavan idean ei tarvitse olla mitään maata mullistavaa, vaan jokin uusi näkökulma, tuore tapa ajatella. Näitähän etsimme työssämme joka päivä.

Meillä ei ole varaa keskittyä vain suorittamiseen, sillä tarvitsemme ajatustyötä. Tietenkään pelkkä ideointi ei riitä – sen jälkeen tarvitaan rohkeutta, taitoa ja sitkeyttä ideoiden toteuttamiseen.


Artikkelin kuva Flickr-käyttäjältä Tsahi Levent-Levi, Creative Commons

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje