Hei, me kilpailutetaan!

03.02.2016

Pete Saarnivaara

Ohjelmajohtaja: ”Meillä on agendalla ykköskohtana tämä Tehostamisen kehittämishankkeen edistämisprojektin mahdollistamisen osa-alueen (TEHKEMO) konsulttipalvelujen järjestäminen seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Käsittääkseni nykyisen toimiston kanssa haluttaisiin jatkaa?”

Koordinaattori: ”Kyllä, olemme olleet erittäin tyytyväisiä nykyiseen toimistoon. He ovat jo tehneet seuraavan kauden suunnitelmankin valmiiksi ja se näyttää todella hyvältä.”

Projektipäällikkö: ”No, eiköhän todeta, että jatketaan nykyisen toimiston kanssa ja mennä seuraavaan kohtaan. Tämähän alittaa kilpailuttamisrajankin.”

Hankejohtaja: ”Ehdottaisin kuitenkin, että pelataan tässä varman päälle. Ihan vain oman selustan turvaamiseksi. Jonkinlainen kilpailutus olisi hyvä järjestää, ettei kukaan pääse esittämään ikäviä kysymyksiä.”

Koordinaattori: ”No miten me voidaan varmistaa, ettei kilpailutuksessa selviä voittajaksi joku meille ennestään ihan tuntematon toimisto, jonka kanssa joudutaan aloittamaan uudelleen nollasta, eikä ole mitään takeita, että tulee yhtä hyvää jälkeä kuin tähän asti?”

Projektipäällikkö: ”Jos nykyinen toimisto on jo tehnyt hyvän suunnitelman, mitä jos vaaditaan sellainen kaikilta kilpailutukseen osallistuvilta ja pannaan sille iso painoarvo pisteytyksessä? Muut eivät millään pääse samaan tasoon. Eiväthän ne voi tuntea meidän tarpeitamme yhtä hyvin kuin nykyinen toimisto.”

Koordinaattori: ”Mutta voidaanko me pyytää ilmaista suunnittelua kilpailutusvaiheessa? Eikö työstä pitäisi maksaa jotain? Muutenhan me teetetään yhteensä satoja tunteja turhaa työtä kaikilla niillä toimistoilla, jotka erehtyvät luulemaan tätä aidoksi kilpailutukseksi.”

(naurua)

Hankejohtaja: ”Ei meillä ole budjettia maksaa työstä kilpailutusvaiheessa. Budjetti riittää muutenkin juuri ja juuri kaikkeen jo suunniteltuun – ja vain siinä tapauksessa, että tekijä on toimisto, jolla on meistä niin pitkä kokemus, että pystyy tekemään kaiken supertehokkaasti. Ei me viranomaisina voida ottaa vastuuta siitä, teetetäänkö me yrityksillä turhaa työtä vai ei. Eikä se kaikki työ sitä paitsi ihan turhaa ole. Me voidaan hyvin poimia yksittäisiä hyviä irtoideoita muidenkin tarjouksista ja toteuttaa ne sitten valitun kumppanin kanssa.”

Projektipäällikkö: ”Ehdottaisin vielä, että pisteytetään varmuuden vuoksi referenssit niin, että korkeimmat pisteet saa saman alan viranomaiselle tehdystä, laajuudeltaan vastaavasta ja samaa aihepiiriä käsittelevästä työstä. Sillä suljetaan sekin mahdollisuus, että joku vahingossa tekisikin paremman suunnitelman kuin nykyinen toimisto.”

Ohjelmajohtaja: ”Eiköhän todeta, että tehdään projektipäällikön ehdottamalla tavalla ja siirrytä seuraavaan kohtaan. Suomessa on vielä paljon tehostamista tehtävänä.”

(naurua)


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

Verot valtion maksettaviksi“Luulin pitkään, että yritysten tehtävä on tuottaa verotuloja.”

Vuoden 2016 kuumat perunat: Hyötyviestintää ja palveluasennetta“Osoittamalla hyödyllisyytesi yleisöllesi, he muistavat sinua lämpimästi, kun oston hetki tulee ajankohtaiseksi.”

Työntekijälähettilyys ei synny pakottamalla“Jos aikanaan henkilöstön sosiaalisen median käytöstä huolestuneina laadittiin kattavia rajoitusohjeita, ellei peräti kielletty välineiden käyttöä kokonaan työaikana, nyt ollaan siirtymässä toiseen ääripäähän: pakottamiseen.”

 

Kuva: Harald Groven (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje