Hakkerin hajua ja liberaalien märkiä unia – kaikulaisten TV-sarjavinkit

01.10.2015

Anni Pakonen

Kesän päättyessä nousee tarve summata suven antia, vähän samaan tapaan kuin vuodenvaihteessa tulee kerrattua kuluneen vuoden tapahtumia. Kaiun blogissa on perinteisesti jaettu kesäkuulumisia; toissavuonna kuvien muodossa ja viime kesänä kirjavinkeillä.

Yksi tutuimpia puheenaiheita toimiston käytävillä ovat TV-sarjat, ja vinkkejä jaellaan ahkeraan. Muistan itsekin keväällä odottaneeni tiistaiaamuja ihan vain siksi, että pääsen toimistolla puimaan edellisillan Game of Thronesin jakson kauhuja työkavereiden kanssa.

Sateinen kesä piti meitä tavallista enemmän sisätiloissa, ja moni kaikulainen löysi uusia sarjasuosikkeja tai laittoi vanhat lempparit uusintarundille. Hesari listasi jo syksyn suosikkiuutuuksia, mutta me ajattelimme koota Kaiun kaikkien aikojen suosikkisarjoja ja vinkata niistä teille, jos vaikka syksyn telkkariuutuudet eivät nappaa:

Mr. Robot (2015–)

Mistä on kyse?

“Ensimmäinen hakkerisarja, joka oikeasti haisee hakkerilta. Ei sellainen, jossa kaksi Hollywoodin suloisinta näyttelijää on laitettu näpyttämään tietokonetta, vaan enemmän Matrixin vihreitä numeroita ruudussa.

Psykologinen tarina pojasta, joka hakee merkitystä elämäänsä. Poika kärsii mielenterveysongelmista, ja häntä johdattaa mystinen Mr. Robot.”

Mitä sarjasta voi oppia?

“Ihmisen motiivit toiminnalleen ovat usein aika yksinkertaisia ja perusinhimillisiä. Jos joku haluaa pelastaa maailman tai hakkeroida yrityksiä, voivat motiivit olla ehkä enemmän sitä, että etsii merkitystä omalle olemassaololle isojen tapahtumien jälkeen.”

Paras kohtaus?

“Poika istuu rakkaan siskonsa kanssa huvipuiston kaiteella meren rannalla. Koska poika ei tajua todellisuutta, ei hän ymmärrä tytön olevan siskonsa ja siksi suutelee häntä. Yksi viime aikojen hienoimpia TV-kohtauksia.”

– Ville

The West Wing (1999–2006)

Mistä on kyse?

“West Wing on amerikkalaisten liberaalien märkä uni. Sarjassa demokraattien vasemmistosiipeä edustava presidentti taistelee ilkeitä oikeistolaisia vastaan.

Pidän sarjasta, koska se tavoittaa paitsi politiikan pelin, myös aatteen ja substanssin. Sarjan hienoutta kuvaa hyvin brittiläisen kaverini omissa häissään pitämä vakavahenkinen puhe, jonka lopussa hän päätti pitkän listan kiitoksia sanomalla ‘…and thank you to Martin Sheen for making us forget that George W. Bush is the President of the United States.

Mitä sarjasta voi oppia?

“Maailma on täynnä harmaan sävyjä.”

Paras kohtaus?

“Kun presidentti Bartlet pistää fundamentalistikristityn verbaalisesti nippuun.”

– Pete

Black Mirror (2011–)

Mistä on kyse?

“Koukuttava sarja kertoo siitä, miten teknologia vaikuttaa elämäämme ja inhimillisyyteemme. Se maalaa synkän tulevaisuuden vision ja herättää pelottavia kysymyksiä: Kuinka pitkälle hallitsemme teknologiaa? Annammeko sen ottaa liian suuren otteen meistä?

Kaikki jaksot ovat itsenäisiä, kiehtovia kokonaisuuksia, jotka voi katsoa missä järjestyksessä tahansa. Pidän sarjan yllätyksellisyydestä ja viihdyttävyydestä.”

Mitä sarjasta voi oppia?

“Elämä ilman teknologiaa on hyvä. Tarvitsemme enemmän urheilua, vähemmän tweettausta. Joskus veettauskin voi olla parempaa kuin tweettaus.”

Paras kohtaus?

“Yhden jakson keskiössä on ihminen, joka pystyy silmillään nauhoittamaan kaiken, mitä näkee ja kokee ja voi näyttää kokemiaan asioita myös muille.”

– Salla

Curb Your Enthusiasm (1999–)

Mistä on kyse?

“Älykäs ja hauska mies yrittää vain elää elämäänsä, mutta olosuhteet ja muut ihmiset taistelevat häntä vastaan. Tarkoitettu komediaksi, mutta minulle sarja on realismia.

Samastun siihen vahvasti, koska olen huomannut olevani kuin Larry David; pyrin elämään elämääni tietynlaisen moraalisen selkärangan tukemana, mutta toiset ihmiset ymmärtävät sen helposti väärin.”

Mitä sarjasta voi oppia?

“Kaikkien muiden ihmisten pitäisi oppia tunnustamaan, että ovat väärässä tuomitessaan Larry Davidin (ja minun) kaltaisten ihmisten käyttäytymistä.”

Paras kohtaus?

“Kun Larry David riitelee lentokoneessa 5-vuotiaan pikkutytön ja tämän äidin kanssa… Ei kun tämä ei tainnutkaan olla sarjasta, vaan tapahtui oikeasti minulle…”

– Petteri

Vallan linnake (Borgen) (2010–)

Mistä on kyse?

“Sarja kertoo Tanskan naispääministeristä ja tämän viestintäkonsultista. Vallan linnake kuvaa hienosti poliittista peliä ja median toimintaa. Se on hyvin tehty, hyvin näytelty ja siinä on uskottavan tuntuista juonittelua ja mediapeliä.”

Mitä sarjasta voi oppia?

“Miten vaikeaa huippupoliitikon työ on, etenkin yksityiselämän ja työn yhdistäminen.”

Paras kohtaus?

“Katsominen on vielä kesken, mutta minulle entisenä toimittajana mielenkiintoisimpia kohtia ovat olleet TV-haastattelujen kuvaukset, joissa toimittajat laittavat poliitikot koville ja väijyttävät sellaisilla faktoilla, joihin he eivät osaa vastata.”

– Ile

Alamaailma-trilogia (2010–2011)

Mistä on kyse?

“Suomalainen rikossarja, joka on jaettu kolmeen osaan: ensimmäistä seurataan vangin, toista poliisin ja kolmatta lakimiehen vinkkelistä. Kuhunkin osaan kuuluu neljä jaksoa.

Sarjan juju ei ole juonessa vaan ihmisissä ja tunnelmassa. Hahmot ovat lain kummaltakin puolella, ja aika-ajoin rajat hämärtyvät. Sarja on tunnelmassaan aivan Sillan ja The Killingin tasoa, mutta ehkä sitä ei ole osattu markkinoida yhtä tehokkaasti.”

Mitä sarjasta voi oppia?

“Rikos ei kannata.”

Paras kohtaus?

“Tykkäsin erityisesti seurata tapahtumia lakimiehen näkökulmasta.”

– Juho


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

Työpaikka on terve kun se leikkii ja tekee töitä – “Pienokainen oppii uusia taitoja, tutustuu uusiin ihmisiin ja paikkoihin, vatsa pömpöttää, oppii ehkä kuivaksi, nauttii leikkimisestä ja – mikä jännittävintä –  häntä alkavat roolileikit kiinnostamaan.”

Konsultti, hyödyllinen idiootti – “‘Tuoreiden silmien’ vaatiminen konsultilta johtaa kuitenkin eräänlaiseen paradoksiin. Ihannetilanteessahan konsultin pitäisi sekä tuntea asiakkaan bisnes täydellisesti että pystyä tarkastelemaan sitä raikkaalla ja uudella tavalla. Olla hyödyllisenä idioottina samanaikaisesti sekä sisä- että ulkopuolella.”

Scrumilla ketterämmin viestinnän projekteissa – “Scrumin perusideana on jakaa ohjelmistokehitys pienempiin paloihin, sprintteihin, sen sijaan, että tehtäisiin koko homma kerralla valmiiksi esimerkiksi vuoden projektissa.”

Kuva: Ángel Raúl Ravelo Rodgríguez (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje