Ei nimi viestintätoimistoa pahenna

12.06.2013

Salla Syrman

Kymmenen kuukauden yhteiselon jälkeen Aleksin Kaiku ja Conexio ottivat yhteisen nimen. Oli jo aikakin, sanoivat jotkut asiakkaat. Olemme samaa mieltä ja ehkä jo selityksen velkaa. Hyvä nimi hiottiin nähkääs huolella:

Vaihe 1: Joukkoäly & äänestys

Nimeäminen alkoi metallisesta salaattikulhosta, jonne kaikki saivat iltapäivän luovuuspuuskissa heitellä ehdotuksia. Paperilappuja kertyi 190 kappaletta, jotka nakin jossain tilapäisessä mielenhäiriössä hyväksynyt Kimmo K. naputteli Exceliin. Kärsivällisesti Kimmo järjesti myös äänestyksen, joka ei vielä johtanut mihinkään selkeään lopputulokseen.

Vaihe 2: Karsinta

Äänestyksen yhteydessä saimme rajattua mahdollisuuksia ja karsittua monta persoonallista ehdotusta pelistä pois. Ottajaansa jäivät odottamaan muun muassa seuraavat hienot nimet:

  • Dothraki Communications. Toimistomme on täynnä Game of Thrones  -friikkejä, joista fanaattisimmat laskevat fiktiivisiä mahtisukuja illalla lampaiden sijasta. Haaveuneksi se silti jäi nimenä.
  • PR Lokki. Conexion symppiksen täytetyn maskotin nimi löytyi odotetusti kulhosta. Lokkikultti jatkuu myös uudessa firmassa (jotkut neulovat sille pipojakin), vaan eivät vanhan suosikin siivet kantaneet voittoon saakka.
  • Lars Vegas & Sons. Tässä on kyllä jotain, mutta varmaan pitäisi perustaa bändi ensin. Juhon käsiala näkyy ehdotuksessa.
  • PRedator. Tuloksia väsymättömästi saalistava viestintätoimisto.
  • Maija Kestilän nimipäivät. Kambodzhassa vapaaehtoistyössä pyörähtänyt Maija on niin ihana, että mielellään hänelle soisi nimipäivän vaikka joka päivä.
  • MegaZonexio2000. Ei mennyt läpi tälläkään kertaa, vaikka Ville yritti ujuttaa.

Vaihe 3: Kuunnellaan asiakkaita!

Tarkan valinnan jälkeen näytimme finalistinimiä niille, joiden mielipiteellä meille on eniten merkitystä. Onneksi kysyimme, sillä niin vain moni nimi jakaa mielipiteitä. Kun jonkun mielestä Watson on ”Sherlock Holmesin välkky apulainen”, toiselle nimestä tulee mieleen ”Sherlockin nöyrä, vaatimaton, uskollinen mutta ei niin kauhean fiksu kaveri”. Meille Watson merkitsee paitsi ensimmäistä, myös kultaisen assistenttimme Rebeccan sukunimeä.

Yksi nimi sai valtavasti myönteistä palautetta kaikissa vastaajaryhmissä: Aleksin Kaiku – ”mieleenpainuva”, ”luottamusta herättävä”, ”erottuva”. Kiitos, niin meistäkin! Toisen osapuolen nimen käyttäminen olisi kuitenkin antanut väärän kuvan tasapuolisesta liitostamme, joten jonkinnäköinen tuunaus oli paikallaan. Töölönkadun Kaiku? Tavaapa se britille.

Vaihe 4: Yli byrokratian synkän virran

Sensuroitu. Ole hyvä, Pete!

Vaihe 5: Uutta, vanhaa ja lainattua

Tässä se nyt on: uutta (Kaiku Helsinki), vanhaa (Kaiku) ja lainattua (Helsinki).  Virallisiin papereihin kirjoitamme nimen kokonaisena, tuttujen kesken meitä saa mieluusti kutsua Kaiuksi.

Nimi kuvaa tätä 20 hengen porukkaa hyvin, kun kuuntelee vaikkapa torstailounaidemme vapaamuotoisia ideointisessioita. Eräs asiakkaamme kiteytti kuitenkin ydinajatuksemme parhaiten: “Kaiku vastaa, kun huutaa. Sen tekemä viestintä on tuloksekasta.”

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje