Bees and honey, KATSO KUVAT!!!!

11.04.2014

Maija Kestilä

Parinkymmenen vuoden päästä jälkipolviemme edustajien on varmasti vaikea hahmottaa, että joskus lehtikuvien takia on lähetelty filmirullia ympäri maailmaa lentokoneissa, juostu kentältä suoraan pimiöön, ja sieltä parhaat otokset kainalossa kovalla kiireellä toimituksiin. Nykyään digikuvat voi ladata verkkouutisten kylkeen sekunneissa kuvan ottamisesta. Visuaalinen maailmamme on muuttunut kuvien kiitotieksi tai oikeastaan miljooniksi tähdenlennoiksi, joissa kuka tahansa meistä voi olla sisällöntuottajana.

Yksi maailman suurimmista digimediatoimistoista, Getty Images, avasi juuri toimiston Suomeen ja raotti hiljattain kuva-arkkuaan bloggareille. Sosiaalisessa mediassa voi nyt julkaista toimiston kuvia ei-kaupalliseen käyttöön maksutta. Getty Images käyttää kuviensa hankinnassa joukkoistamisen voimaa ja verkon eri kanavia. Getty Imagesin Pohjoismaiden johtaja Tom Tramborg kertoi meille Helsingin toimiston avajaisissa tarinan, joka havainnollistaa hyvin nykyajan kuvamaailman menoa.

Getty Imagesilta pyydettiin jokin aika sitten kuvaa urbaaneista mehiläistarhoista. Kuvaa pyytänyt toimittaja oli kuullut, että monissa suurkaupungeissa asukkaat kasvattavat kerrostalonsa katolla pienten puutarhojen lisäksi mehiläisiä, joilta saavat hunajaa. Toimittaja oli tekemässä urbaanista mehiläisenkasvatuksesta juttua, mutta ei löytänyt mistään kuvamateriaalia. Ennen vanhaan Getty olisi etsinyt sopivan kuvaajan ja lähettänyt tämän etsimään ja kuvaamaan mehiläistarhoja. Palkkio olisi ollut suuri ja urakka aikaa vievä. Tänä päivänä täytyy vain lähettää toimeksianto Gettyn verkostoon, ja jo muutamassa päivässä mehiläistarhakuvia tuli yli tuhat, ja joukosta löytyi runsaasti julkaisukelpoista materiaalia.

Filmirullasta tulee todennäköisesti pian samanlainen vintage-retro-villitys kuin vinyylilevyistä. 2010-luvulla syntyneet hurmioituvat filmirullista, ja Kallion kaduille alkaa nousta hipsterivalokuvaliikkeitä. Itsekin mietin jo nostalgian vallassa, kuinka paljon aina jännitin filmirullan kehittämistä. Mitä kuvia olikaan tullut otettua ja kenen kanssa, ja onnistuihan se yksi hulvaton otos varmasti. Sen jännityksen toivottaisin mieluusti tervetulleeksi takaisin.


Bonus: Kuvia Gettyn Suomen-avajaisista torstailta 10.4. 2014.:

 

Kuva: Joska Pyykkö 2014

Kuva: Joska Pyykkö 2014

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje