Älä pese käsiä!

07.07.2016

Leena Piirto

Kaiku Helsinki on mukana Suomen suurimmassa yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa SuomiAreenassa tänä vuonna yhdeksättä kertaa.

Näkyvyyttä foorumi sai tällä viikolla New Yorkia myöten, kun sen logo täytti ison näytön Times Squaren kulmassa. Kyseessä oli maailman suurimman pörssiyhtiön Nasdaqin tempaus. Nasdaq on mukana myös SuomiAreenan ruotsalaisessa äitipuolessa Almedalenissa tällä viikolla. SuomiAreena-keskustelut täyttävät ensi viikolla ison osan kotimaista mediakenttää kanavineen.

Junat, laivat, lentokoneet, turistibussit, asemat ja lentokentät täyttyvät sen sijaan näinä päivinä lomalaisista ja reppureissaajista. Matkatessa kiinnittää huomiota vieraiden paikkojen puhtaustasoon. Yksikin sottapytty tekee asioimisen lentokonevessassa epämiellyttäväksi. Omalla minireissullamme naapurimaassa löysimme huumoriksi asti eri käyttötarkoituksia bensa-asemalta ostamillemme Pampers-vauvanpeppupyyhkeille.

Kuten kaikki tiedämme, sairauksien ja epidemioiden tarttumisen ehkäisemisessä korkea hygieniataso on tärkeä. Jo käsien pesulla ja kuivauksella vältetään iso osa pöpöjen leviämisestä.

Paitsi hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta, puhtaustason ylläpito on mielekästä myös taloudellisesta näkökulmasta. Oikeaoppinen puhdistus ja siivous on keskeinen osa kiinteistökantamme arvon säilyttämistä. Kiinteistöjen laskennallisten puhdistus- ja siivouspalvelujen arvo Suomessa on noin 1,6 miljardia euroa.  Maan kokonaissiivouskustannukset ovat lukua vielä paljon suuremmat, sillä kiinteistöjen siivous ei sisällä rakentamiseen liittyvää rakennussiivousta, kotisiivousta, liikennevälineiden siivousta ja muuta erikoissiivousta.

Ketä kiinnostaa siivous?

Palkkaus alkaa puhtausalalla olla jo hyvää tasoa, kokopäiväsiivoojalla samaa tasoa kuin kaupan tai ravintola-alalla työskentelevillä. Alan koulutetut ammattilaiset tietävät tekevänsä työtä, joka vaatii osaamista. Mutta alan ulkopuoliset eivät rankkaa sitä kovin korkealle.

Siivousta ei nähdä houkuttelevana ammattina, vaikka tänä päivänä ala tarjoaa vastuullista työtä ja uralla kehittymismahdollisuuksia. Iso osa ammattitaitoisesta siivouspataljoonasta on eläköitymässä lähivuosina, ja jollei ryhdytä toimenpiteisiin, alaa uhkaa työvoimapula.

Puhtausala ei enää suostu olemaan asiasta vaiti, vaan nostaa teeman julkiseen keskusteluun. Ensi perjantaina 15.7. käydään SuomiAreenassa keskustelu Kuka siivoaa tulevaisuuden Suomen?

Älä pese aiheesta käsiäsi. Päättäjä.

#kukasiivoaasuomen #suomiareena #puhtausala #viestintä #media #pampers

Kuka siivoaa tulevaisuuden Suomen? -keskustelun keskustelijoina ovat kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok), Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus, ISS:n siivouspalveluista vastaava liiketoimintayksikön johtaja Taina Huttunen ja puhtausalan motivaatiotekijöistä tutkimustyötä tehnyt Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Karoliina Jarenko. Keskustelun kommentoijina toimivat kansanedustaja Ari Jalonen (ps) sekä JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. Keskustelun vetää entinen kaikulainen, johtaja Kimmo Collander Amcham Finlandista. Sen avaa SSTL Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja Harri Piiparinen. Pori-piha perjantaina 15.7. klo 12.00. 


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

Kiitä siivojaa – Puhtauspäivä 7.12. –  “”Puhtausala on yhteiskunnallisesti suuri ja merkittävä ala, joka luo paitsi puhtautta, myös hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta.”

Täysiä akkuja ja täyslaidallinen puhetta – “”Vaikka tapahtumassa käytiinkin mielin määrin mielenkiintoisia keskusteluja, kärsii SuomiAreena edelleen runsaudenpulasta: liian monta hyvää keskustelua alkoi juuri samalla kellonlyömällä.”

Sillä siisti – Näin puhtausala luo hyvinvointia – “Jo maalaisjärjellä ymmärtää siivoustyön merkityksellisyyden. Alan ammattilaiset luovat meille hyvinvointia, turvallisuutta ja terveyttä.”

Kuva: Nasdaq

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje