Aito teini paljastaa: Some toimii näin

06.11.2015

Ella Saarikko

Nuoret ympäri maailmaa käyttävät sosiaalista mediaa nykyään enemmän ja enemmän. Suomalaisen teinin kännykästä löytyy ainakin Instagram ja Snapchat eli tuttavallisemmin iigee ja snäppi.

Suomalainen teini postaa ig:hen kuvia omasta naamastaan, ruuastaan, näkemistään kauniista maisemista ja kavereistaan. Snäpissä kuvat ovat aidompia. Parhaille ystäville lähetetään itsestä mahdollisimman rumia kuvia lyhyillä viesteillä. Snäpissä voi laittaa myös kaikille seuraajille yhteisiä kuvia My Storyyn, jonne suomalainen teini laittaa yleensä rumia kuvia kaikista muista ja kuvia omasta päivästä reaaliajassa. Snäpissä on se hyvä puoli, että yksityisviestit katoavat jo muutamien sekuntien jälkeen ja My Storyt 24 tunnin jälkeen, joten rumat kuvat eivät jää ikuisesti internetiin.

“Instagram on hyvä tapa mainostaa nuorille”

Instagramissa suomalainen teini seuraa ystäviään, kavereitaan ja puolituttuja. Ig on myös hyvä paikka pysyä ajan tasalla omien lempijulkkisten asioista. Suomalaisista laulajista suomalainen teini seuraa aina Cheekiä. Cheekin jälkeen seuraavaksi suosituin suomijulkkis on Robin. Molemmilla on paljon faneja, jotka tykkäävät spämmiä idolinsa kaikkien kuvien alle kommenteiksi sydämiä ja ”Seuraa mua pliis” -pyyntöjä, jotka aiheuttavat paljon myötähäpeää muilta seuraajilta. Onneksi edellä mainittu käytös ei ole yleistä suomiteinien keskuudessa, vaan se on vähän nuorempien juttu. Kommentit ovat myös ilmeisesti paras paikka riidellä idolinsa paremmuudesta muiden laulajien tai bändien fanien kanssa.

Ulkomaalaisista julkkiksista suomalainen teini seuraa usein lempilaulajaansa, lempibändinsä jäseniä, lempisarjansa näyttelijöitä, huippu-urheilijoita, youtubettajia ja Kardashianeja. Suomalaisen teinin seurataan-listalta Instagramissa löytyvät usein Justin Bieber, Kylie Jenner tai Miley Cyrus. Justin, Kylie ja Miley ovat nuoria julkkiksia, joilta suomalainen teini ottaa mahdollisimman paljon vaikutteita. Instagram on hyvä tapa mainostaa nuorille jotain, koska mitä tahansa suositut julkkikset pyytävät ostamaan suurin osa teineistä ostaa.

Instagram-tilit, jotka postaavat hauskoja kuvia ovat myös erittäin suosittuja. Meemit ja kuvat ovat yleensä alun perin lähtöisin joistain muualta ja tilin omistaja vain jakaa niitä edelleen. Suomalainen teini ottaa yleensä screenshotin parhaista ja osuvimmista kuvista ja jakaa niitä vielä edelleen. Suomi-kuvien hauskuus on lähtöisin siitä, että yleensä ne ovat vain suomalaistettuja versioita suosituimmista meemeistä. Joskus suomalaisilla on kyllä ihan uusiakin kuvia, esimerkiksi viime viikkoina kaikkialla näkyneet kuhakuvat. Parhaat kuvat jäävät elämään, mutta yleensä suomalainen teini saa kuvasta vain nopean naurahduksen tai hymyn.

Snapchat näyttää idolit arkisissa puuhissa

Nopeimmat julkkikset ovat jo Snapchatissa, joka on uudempi villitys nuorten keskuudessa. Snäpissä ihmisten seuraaminen on tehty vaikeammaksi, joten siellä suomalaisella teinillä on yleensä seurannassa vain läheisempiä kavereita ja julkkiksia. Snapchat on siitä kiva, että siihen ei tarvitse panostaa yhtä paljon kuin Instagramiin ja yleensä siellä voi nähdä idolinsa arkisissakin puuhissa.

Snäpissä suomalainen teini seuraa usein Niko Saarista ja Pernilla Böckermania. Niko on suomalainen tosi-TV-tähti, jonka My Storyt ovat jonain päivinä jopa tunnin mittaisia, mikä on aika iso saavutus, koska snäppiin pystyy kuvaamaan vain 10 sekunnin mittaisia videoita kerralla. Pernilla on youtubettaja, jonka internet-julkisuus lähti ennen suositulta ask.fm-sivustolta. Harva aikuinen edes tietää, kuka hän on, koska hän on vielä aika tuore tapaus. Suomalainen teini seuraa myös jo mainittuja Cheekiä ja Robinia, jotka ovat erittäin suosittuja snäpissäkin. Suurin osa julkkiksista on estänyt yksityisviestien lähettämismahdollisuuden, koska viestejä tulisi paljon eikä niihin olisi mitään mahdollisuutta vastata, joten idolien spämmimistä ei joudu näkemään snäpissä.

Yhdeksäsluokkalainen Ella oli tutustumassa työelämään Kaiun TET-harjoittelijana kahden viikon ajan marraskuussa 2015.


Piditkö tästä artikkelista? Saattaisit pitää myös näistä:

Beyoncé hylkäsi YouTuben – pitäisikö sinunkin?“Tässä tuorein arvio siitä, kuinka monelle tykkääjällesi Facebook-päivityksesi näkyy ilman erillistä maksullista markkinointia.”

Hyvästit PowerPoint-ähkylle“Ei vika ole välineessä vaan käyttäjässä. Ei Powerpoint tee esityksistä puuduttavia, vaan me ihmiset.”

Some-osaaminen on johtajan perustaito“Johtajien pitää pystyä toimimaan sähköisissä kanavissa yhtä luontevasti kuin kasvokkain asiakkaiden tai alaisten kanssa.”

Kuva: Adam Przezdziek (Creative Commons)

Viestintävaltameren kiinnostavimmat vinkit, caset ja ilmiöt:

Tilaa Kaikuluotain-uutiskirje